Goedkope hypotheek

Wie wil dat nu niet, een goedkope hypotheek? Maar wat is nu eigenlijk een goedkope hypotheek?

Veel woningbezitters proberen hun hypotheeklasten zo laag mogelijk te houden. Over het algemeen bestaat dan ook het beeld dat wanneer de maandlasten laag zijn, dat men dan een goedkope hypotheek heeft afgesloten.

Helaas blijkt goedkoop op langere termijn vaak duurkoop. Een manier om de maandlasten laag te houden is, voor een gedeelte van de hypotheek, een aflossingsvrije hypotheek vorm te kiezen. Een aflossingsvrije hypotheek heeft als voordeel dat er alleen rente betaald hoeft te worden. En deze rente is in de meeste gevallen gewoon aftrekbaar. Echter een aflossingsvrije hypotheek heeft als eigenschap dat er na de looptijd nog steeds dezelfde schuld tegenover staat. Er wordt immers geen vermogen opgebouwd. Er wordt ook niet afgelost bij deze hyptoheek vorm.

Dit hoeft geen probleem te zijn, omdat ook de huizenprijzen over het algemeen stijgen. Echter de vraag naar woningen kan door de vergrijzing sterk teruglopen. Het gevolg kan zijn dat ook de huizenprijzen zullen dalen. Het zou dus kunnen dat er na een eventuele verkoop van de woning, nog een restschuld blijft openstaan.

Om de maandelijkse hypotheekkosten te drukken, is het goed om voor een gedeelte van de totale hypotheeksom, een aflossingsvrije hypotheekvorm te kiezen. Hierdoor wordt de hypotheek ‘goedkoper’. Overleg altijd met uw adviseur welk gedeelte uw aflossingsvrij kiest. Bij een te hoog bedrag zou uw goedkope hypotheek op termijn weleens duur uit kunnen vallen.

Om uw totale maandlasten laag te houden is behalve een goedkope hypotheek een goedkope verzekering ook een optie.