Hypotheken steeds duurder door de kredietcrisis

13 november 2008

Veel huizenbezitters met een variabele rente worden ineens met lastenverhogingen geconfronteerd. Dit komt doordat banken bovenop de standaard rente, welke normaliter gekoppeld is aan de Euribor een risiciopremie doen, alleen deze is nu veel hoger dan normaal.

Lees de rest van dit bericht »

Gepost in Hypotheek crisis, Nieuws | Geen Reacties »

Huizenkopers kunnen zich indekken

9 oktober 2008

Huizenkopers kunnen zich met een clausule in het voorlopige koopcontract indekken tegen eventuele schade die zij lijden als de bank waar zij een hypotheek hebben afgesloten vóór de overdracht omvalt. De Nationale HypotheekPas (NHP), een groep van hypotheekadviseurs, heeft een notaris zo’n clausele laten opstellen die in standaard koopcontracten kan worden ingevoegd.
Lees de rest van dit bericht »

Gepost in Hypotheek crisis, Nieuws | Geen Reacties »

‘Huizenprijzen gaan dalen’

9 oktober 2008

Huizenbezitters van wie de rentevasteperiode afloopt als eerste in gevaar.
More...

De woningmarkt krijgt een forse tik van de kredietcrisis. Door de stijgende rente en het gebrek aan vertrouwen van consumenten neemt het aantal woningverkopen drastisch af. De huizenprijzen zullen daardoor op korte termijn gaan dalen.

Dat voorspellen diverse woningmarktdeskundigen. Directeur Peter Boelhouwer van OTB Delft, het woningmarktonderzoeksbureau van de Technische Universiteit Delft voorziet prijsdalingen van 2 tot 3 procent op jaarbasis. Volgens Bart Rijgwart, directeur van VBO Makelaars, kan de prijs in sommige regio’s dalen. In elk geval stijgt de prijs nergens meer zo hard als de inflatie, stelt Rijgwart. „Dus dan kun je spreken van een daling van de reële huizenprijs.”
De Landelijke Makelaars Vereniging (LMV) maakte gisteren bekend dat het aantal verkopen het derde kwartaal met 12 procent is afgenomen ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. Hoewel de huizenprijs op jaarbasis nog steeds met zo’n 3 procent is gestegen, is de rek er volgens de LMV wel uit. Rekening houden met de inflatie, dan daalt de huizenprijs zelfs met zo’n 3 procent.
Arnoud Boot, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam, is nog pessimistischer. Hij verwacht dat de huizenprijzen in een sneltreinvaart gaan kelderen met mogelijk enkele tientallen procenten.

Volgens hem zijn de huizenprijzen erg afhankelijk geworden van de beurskoersen, omdat hypotheken veelal gerelateerd zijn aan de gang van zaken op de financiële markten. Huizenbezitters die hun rentevaste periode zien aflopen, komen als eerste in gevaar. De rente is in die tijd fors gestegen, waardoor de vaste lasten toenemen. Bij een daling van de huizenprijs en hogere vaste lasten kan herfinanciering gevaar lopen. Begin jaren tachtig daalden de huizenprijzen met 30 procent door de economische crisis.

Veel huizenbezitters moesten destijds noodgedwongen hun woning verlaten. Boelhouwer van OTB meent dat het zo’n vaart niet zal lopen.
„Dat de huizenprijs zo sterk gerelateerd is aan de beurskoersen is onzin. Dan zouden de prijzen al sinds 2004 moeten dalen.”
NVM, de grootste brancheorganisatie van makelaars, maakt vandaag cijfers bekend. De vereniging heeft al gemeld dat het aantal verkopen fors terugloopt.
De Hypotheekshop merkt dat zowel banken als klanten voorzichtiger worden. Het aantal klanten neemt iets af, aldus Oscar Noorlag, manager toezicht bij de Hypotheekshop. „Voor mensen die geregistreerd zijn bij het BKR en kleine zelfstandigen zonder een vast inkomen is het nu veel moeilijker om een hypotheek te krijgen dan een jaar geleden.”

Bron: Dagblad de Limburger 09-10-2008

Gepost in Hypotheek crisis, Nieuws | Geen Reacties »

Rem op hypotheken

6 oktober 2008

Banken durven door de kredietcrisis steeds minder uit te lenen. Vooral hypotheekaanvragen van woningzoekers worden op grote schaal met smoezen, nieuwe administratieve drempels en om per ongeluk fout ingevulde formulieren afgewezen
Lees de rest van dit bericht »

Gepost in Hypotheek crisis, Nieuws | Geen Reacties »

Hulp voor gezinnen met hypotheekschuld

2 september 2008

Gezinnen met te hoge hypotheekschulden die nu door de kredietcrisis in de problemen komen, moeten volgens het CDA worden geholpen. Volgens Tweede Kamerlid Elly Blanksma van de regeringspartij zijn er naar schatting 60.000 gezinnen die hun huis met een kortdurende lening hebben gekocht en in de problemen komen, omdat ze worden geconfronteerd met een stijgende rente.
Lees de rest van dit bericht »

Gepost in Hypotheek crisis, Nieuws | Geen Reacties »