Hybride hypotheek

Ook wel spaar beleggingshypotheek genoemd, is een variant op de gewone spaarhypotheek. Het verschil is dat de geld nemer gedurende de looptijd voortdurend de mogelijkheid heeft om binnen de verzekering te sparen dan wel te beleggen. De spaar variant lijkt op de spaarhypotheek en de beleggingsvariant lijkt op de beleggingshypotheek.


Binnen het product kan een deel van de aflossing veilig gesteld worden via sparen en een ander deel minder veilig, door te beleggen. Dit maakt dit product over het algemeen wat flexibeler dan een gewone spaarhypotheek.

Toch wil deze flexibiliteit in de praktijk wel eens wat tegenvallen door de beperkte mogelijkheden bij switchen (van spaar naar beleg en andersom) en de daarbij behorende prijs. Deze prijs is afhankelijk van het verschil van de rente in de offerte (contract rente) en de actuele rentestand. Door veel geld gevers wordt het switchen afgeremd door middel van het berekenen van boete.

De voor- en nadelen van de hybride hypotheek zijn in beginsel gelijk aan die van de spaarhypotheek en de beleggingshypotheek.