Eigen Huis: variabele hypotheekrente fors omhoog

27 augustus 2007

Als gevolg van de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt moeten Nederlandse huizenbezitters vanaf volgende maand rekenen op een flinke verhoging van de variabele rente op hun hypotheek. Dat verwacht de Vereniging Eigen Huis.

De vereniging rekent op een stijging van zo’n 0,3%, tot rond de 5,5%. Zo veel steeg deze maand de rente die de banken elkaar berekenen. In het verleden steeg de variabele hypotheekrente steevast mee met dat percentage. Het verband is ook volgens de Postbank ’sterk’.

Een hypotheek met variabele rente wordt daarmee zelfs duurder dan een hypotheek met een lange vaste rente, die de afgelopen weken juist licht daalde, tot gemiddeld rond de 5,3% op een hypotheek met tien jaar vast. „Heel opmerkelijk”, noemt Frank Verhees van Friesland Bank deze ’omgekeerde’ situatie. Friesland Bank verhoogde de variabele en korte rentevast periodes (tot en met 1 jaar) gisteren al met maximaal 0,2%. De rentetarieven vanaf 2 tot en met 15 jaar werden daarentegen met maximaal 0,15% verlaagd.

Als verklaring wijst Verhees op de ’heel bijzondere situatie’ op de geldmarkt, waar banken elkaar geld lenen. Door de grote problemen met minder bonafide Amerikaanse hypotheken vertrouwen banken hun geld momenteel niet aan elkaar toe en berekenen zij elkaar daarom een hogere rente. Nadat eerder al paniek uitbrak op de beurzen, beginnen de problemen nu dus ook de (Nederlandse) huizenbezitter te raken.

Twee jaar geleden waren hypotheken met variabele rente erg populair door de lage rentestand. Op het hoogtepunt in maart 2005 kende bijna de helft van de nieuwe hypotheken een variabele rente. Dat is nu weer gedaald tot 17%. In totaal heeft naar schatting zo’n 10% van de mensen zijn hypotheek geheel of gedeeltelijk met variabele rente gefinancierd. Mensen met een zogenoemde topfinanciering wordt de variabele rente afgeraden. Zij zouden in de problemen kunnen komen door de verwachte rentestijgingen.

Bron: Overgeld

Gepost in Hypotheek crisis |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.