Nieuw plan banken VS voor hulp huiseigenaren

12 februari 2008

NEW YORK (AFN) - Zes grote Amerikaanse banken komen dinsdag met een nieuw plan om huiseigenaren te helpen die door de hypotheekcrisis in de problemen zijn gekomen.

Onder meer Bank of America, Citigroup, Countrywide Financial en Washington Mutual doen mee aan het ,,Project Lifeline” (project levenslijn), zo meldden Amerikaanse media. Ook JP Morgan Chase en Wells Fargo participeren in het programma.

De banken zullen contact zoeken met huizenbezitters die meer dan negentig dagen te laat zijn met betalen van hun hypotheekrente en aflossingen. Deze mensen komen in sommige gevallen in aanmerking voor een betalingsuitstel van dertig dagen, waardoor een gedwongen veiling van de huizen verder op wordt geschoven. Banken zullen dan proberen een manier te vinden om de hypotheek betaalbaar te maken.

‘Gewone’ hypotheek

Dit is plan niet gericht op de bezitters van de zogenoemde ’subprime’ hypotheken, maar is bedoeld voor mensen met een ‘gewone’ hypotheek die desalniettemin moeite hebben aan hun verplichtingen te voldoen. In totaal kwamen eind vorig jaar zo’n 1,3 miljoen huizenbezitters hun hypotheekverplichtingen niet na.

Subprimehypotheken zijn verstrekt aan mensen met weinig of geen onderpand. De aanvankelijke voorwaarden van de hypotheken zijn gunstig, maar de kosten stijgen na korte tijd explosief. Voor deze groep is reeds een door de regering gesteund reddingsprogramma gaande genaamd ,,Hoop Nu”. Volgens de banken zijn in de laatste zes maanden van 2007 meer dan een half miljoen subprime-leners geholpen met hun betalingen. Gewone hypotheken kennen een meer gelijkmatige ontwikkeling van de rente.

Bron: Beursduivel

Gepost in Hypotheek crisis |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.