Ontwikkeling hypotheekrente week 14

4 april 2008

De woonconsument is optimistischer over de huizenmarkt. De lagere hypotheekrente speelt een grotere rol in de beeldvorming dan de internationale kredietcrises. Dat blijkt uit de VBO Woonindex die over het eerste kwartaal van 2008 weliswaar nog steeds negatief is, maar een stijging vertoont ten opzichte van het vierde kwartaal van 2007(van -21,2 naar -15,9).

De mening van kopers en verkopers blijft zowel voor de korte als langere termijn negatief over de economische situatie in Nederland. Ook verwachten zij gevolgen voor hun individuele financiële situatie. Desondanks vinden zij het huidige moment geschikt voor een woningtransactie en wegen de gunstige hypotheekrente en het maximaal op te nemen hypotheekbedrag dus zwaarder. Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen is in 2007 gestegen. Kopers zien vooral het aanbod van bestaande woningen groeien.

ndanks het stijgende aanbod zien zij echter nog geen noemenswaardige verbetering in de verkoopprijs ten gunste van de koper. Op de langere termijn verwachten zij wel dat de prijs meer in hun voordeel gaat werken. Verkopers zijn beduidend positiever in vergelijking met het vorige kwartaal. Op ’de termijn dat woningen te koop staan’ na, toont de woonindex van de verkoper op alle fronten een positiever oordeel. Zij zien de vraag naar een woning weer aantrekken en ook de perceptie over de geboden prijs wordt positiever beoordeeld.

Michiel Goofers, directeur VBO Makelaar: “Nederland behoort op dit moment tot de economische top drie van Europa. De internationale kredietcrises schijnt dus vooralsnog onze economie en de huizenmarkt slechts te schampen. De aantrekkende verkoopcijfers van het CBS en het Kadaster, lijken daar ook op te duiden. Hopelijk blijft het tarief van de hypotheekrente in het voordeel van de woonconsument werken. Het inflatiepercentage zal de komende maanden bepalend zijn.”Geschikt moment om te verkopenDat de woonconsument positiever is gestemd blijkt wel uit het feit dat zowel (potentiële) kopers als verkopers hun onderhandelingspositie bij een woningtransactie zien verbeteren. Ruim 44% van de kopers vindt het dan ook een geschikt moment om te kopen. Aan de zijde van de verkopers wil meer dan de helft (53,4%) nu handelen. Het percentage verkopers dat liever een jaar wacht, is beduidend afgenomen. Al met al wordt het economisch klimaat voor een woningtransactie door beide partijen minder negatief beoordeeld dan in het vierde kwartaal van 2008 toen er sprake was van een korte stagnatie van de woonmarkt.

Michiel Goofers: “De afgelopen twintig jaar zijn de huizenprijzen verviervoudigd. Die gigantische prijsstijgingen liggen uiteraard achter ons. Maar een matige groei van de verkoopprijs kan met de schaarste van betaalbare woningen, hoge grondprijzen en beperkt aantal bouwlocaties naar mijn mening niet uitblijven.”

VBO Woonindex
De VBO Woonindex meet de stemming van consumenten over de huidige woningmarkt. De VBO Woonindex geeft één kwartaalcijfer voor het huidige klimaat op de woningmarkt en één cijfer voor de verwachtingen voor het komende jaar. De VBO Woonindex bestaat uit een kopersindex (de mening van consumenten die op dit moment zoeken naar een woning of dit op korte termijn willen gaan doen) en de verkopersindex (de mening van consumenten die op dit moment of binnenkort hun woning willen verkopen).Op het moment dat er meer positief gestemde kopers en verkopers zijn, is de VBO Woonindex positief (met een maximum van 100, indien iedereen positief gestemd is). Op het moment dat er meer negatief gestemde kopers en verkopers zijn, is de VBO Woonindex negatief (ook met een maximum van -100).Het onderzoek wordt uitgevoerd door EIM Stratus in opdracht van branchevereniging VBO Makelaar. De VBO Woonindex is ter inzage te vinden op www.vbo.nl onder het menu Woningaanbod.

Bron: Overgeld

Gepost in Hypotheekrente |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.