Ontwikkeling hypotheekrente week 15

9 april 2008

De rente voor aflossingsvrije hypotheken is licht gestegen naar 4,80% procent.

Vandaag publiceert het IMF nieuwe groeiprognoses voor de wereldeconomie, waaronder een kritische analyse van de Nederlandse huizenmarkt. Econoom Roberto Cardarelli concludeert dat in Nederland zo’n 29 procent van de gemiddelde prijsstijging op de huizenmarkt tussen 1997 en 2007 niet verklaard kan worden, een indicatie van overwaardering van de huizenmarkt. Alleen in Ierland is de prijs van woningen meer overgewaardeerd zijn.

Het IMF kijkt onder meer naar de betaalbaarheid van koopwoningen, ofwel de verhouding tussen het besteedbare inkomen en huizenprijzen, de inkomensgroei per hoofd van de bevolking, rente-ontwikkelingen, de groei van de kredietverlening, aandelenprijzen en de leeftijdsopbouw van de werkende bevolking. Het deel van de prijsstijging dat niet verklaard wordt door deze factoren kan een indicator zijn van overwaardering van de huizenmarkt, aldus het IMF. In hoeverre krapte bij het aanbod van woningen is meegewogen, meldt de IMF-studie niet.

Bron: Overgeld

Gepost in Hypotheekrente |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.