Ontwikkeling hypotheekrente week 2

10 januari 2008

De hypotheekrente blijft ook in de tweede week van het nieuwe jaar de opwaartse trend vasthouden. De rente voor spaarhypotheken liep op tot 5,23% gemiddeld voor 5 jaar vast inclusief Nationale Hypotheek Garantie.

Daarmee is deze een kwartprocentpunt gestegen sinds afgelopen zomer, en bijna terug op het niveau van 15/16 juni, toen gemiddeld de hoogste rentestand voor spaarhypotheken genoteerd werd op 5,30%.

Crisis

De malaise op de buitenlandse woningmarkten heeft vooralsnog weinig vat op Nederlandse huizenprijzen.

Woningbezitters in veel Europese landen zagen in het afgelopen jaar de waarde van hun woning flink dalen. Met name in Spanje belanden de huizenprijzen in een vrije val, maar ook in Italië, België en Duitsland koelt de huizenmarkt af. De Verengde Staten werden geteisterd door problemen waarbij mensen de maandlasten voor de hypotheek niet meer konden dragen, wat leidde tot gedwongen verkopen en eveneens een daling van de prijzen.

De problemen op de Spaanse markt worden hoofdzakelijk veroorzaakt door een explosieve groei aan nieuwbouwwoningen in de afgelopen jaren. Na enkele renteverhogingen en te krappe loonstijgingen blijkt dat veel Spanjaarden een koopwoning niet op kunnen brengen. Veel nieuwbouwwoningen staan leeg en de prijs moet wel naar beneden om nog kopers te kunnen trekken.

Nederlandse situatie

Met name het tekort aan nieuwbouwwoningen in Nederland zorgt ervoor dat grote prijsdalingen van koopwoningen in Nederland vooralsnog niet aan de orde zijn. Sterker nog, de gemiddelde waardestijging van een Nederlandse koopwoning in 2007 wordt geschat op 4,3

Bron: Overgeld

Gepost in Hypotheekrente |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.