Ontwikkeling hypotheekrente week 28

14 juli 2008

‘Makelaars merken dat kopers van onroerend goed voorzichtiger worden. Verkoop van woningen gaat wat trager. Niet dat er sprake is van paniek, maar toch. De financiële mogelijkheden en de economische ontwikkelingen zijn nu niet echt rooskleurig te noemen, schrijft makelaar en vaste columnist Hans Broeren in de woonkrant de Telegraaf.

Vorige week woensdag kopte de voorpagina van deze de Telegraaf dat ’de koopwoningmarkt in zwaar weer zit’. Dit was overigens een onderzoek van een of andere website onder 2000 aspirant-woningkopers. Ik vind zwaar weer een beetje overdreven en tegenover 2000 ondervraagden (ik ken de vragen niet!) staan meer dan 3,5 miljoen niets gevraagde huiseigenaren. Ook is het zo vlak voor de zomervakanties een vervelend bericht over een twijfelachtig onderzoek. Dan heb ik meer waardering voor het signaal van de Vereniging Eigen Huis die het koopsein op oranje zet: inderdaad wees voorzichtig. En ja, als koopprijzen die de laatste jaren torenhoog zijn gestegen wat dalen, mag toch niet abnormaal heten.

Banken zijn wat minder scheutig met financieringen van onroerend goed. En, De Nederlandsche Bank legt banken ook strenge en soms belachelijke regels op. Banken weten soms ook niet meer waarom ze dikke dossiers moeten aanleggen en welke normen ze kunnen hanteren bij het verstrekken van financieringen. Dit kan leiden tot onnodige stagnatie op de onroerendgoedmarkt.

Het leven wordt ook duurder, volgens sommigen onnodig duur. Vooral door de stijgende belastingen en heffingen. Kijk eens naar de benzine-, gas- en dieselprijzen die weliswaar stijgen door de wereldolieprijzen maar die voor bijna 70 procent bestaan uit btw en accijnzen. De rijkskas vaart er wel bij, maar de kas van bedrijven en particulieren raakt steeds leger. De animo om te investeren verdwijnt daardoor. Een nog verdere verhoging van deze accijnzen per 1 juli jongstleden en de btwverhoging met een procent per 1 januari aanstaande verergeren dit beeld slechts. Dan stijgen ook nog de prijzen van levensmiddelen en andere materialen zoals staal flink ten gevolge van bewegingen op wereldmarkten.

Ik begrijp best dat mensen en bedrijven voorzichtiger zijn met hun uitgaven en investeringen. Projectontwikkelaars vertragen hun projecten al of leggen ze gewoon stil, omdat verkoop nu niet (goed) lukt of tegen een te lage verkoopprijs.

Bron: Overgeld 11 juli

Gepost in Hypotheekrente |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.