Ontwikkeling hypotheekrente week 6

7 februari 2008

Mensen die op het punt staan een huis te kopen hebben geluk: de hypotheekrente is aan het dalen. De laatste tijd heeft de een na de andere aanbieder de tarieven omlaag geschroefd voor de meeste hypotheekvormen. Oorzaken lijken de wankelende Amerikaanse economie en de teruglopende vraag op de huizenmarkten, waardoor de concurrentie tussen aanbieders toeneemt.


Mensen die op het punt staan een huis te kopen hebben geluk: de hypotheekrente is aan het dalen. De laatste tijd heeft de een na de andere aanbieder de tarieven omlaag geschroefd voor de meeste hypotheekvormen. De oorzaak ervan is de wankelende Amerikaanse economie.

Vrijwel alle hypotheekverstrekkers rekenen met een lagere rente dan een half jaar geleden. Bij de Postbank is het tarief voor een aflossingsvrije hypotheek met een looptijd van vijf jaar stapsgewijs verlaagd van 5,7 procent naar 5,1 procent. Bij bijvoorbeeld Aegon is een vergelijkbare trend gaande.

De renteverlagingen hebben te maken met de economische situatie in de Verenigde Staten. Problemen rond riskante financiële producten veroorzaakten de huidige kredietcrisis. Nu bedreigt deze crisis de gewone economie. De verwachting is dat Amerika binnenkort in een recessie belandt. Dat straalt negatief af op de wereldeconomie.

Als het slechter gaat met de wereldeconomie, vluchten beleggers massaal in veilige overheidsobligaties. Door de grote vraag naar obligaties, zakt de rente op dat product. Deze rente heet de kapitaalmarktrente, welke weer de basis vormt voor de hypotheekrentetarieven”, aldus Maarten Leen, econoom bij ING.

Volgens Leen is veel van de economische onzekerheid al verwerkt in de prijs van hypotheekproducten. Toch denkt de econoom dat de rentetarieven nog iets verder omlaag kunnen. „De kapitaalmarktrente staat nu op 3,9 procent. Onze verwachting is dat deze verder daalt naar 3,75 procent.” Behalve voor aspirant-huizenkopers kan de lagere rente ook aantrekkelijk zijn voor consumenten die hun hypotheek willen oversluiten, zegt Leen. „Voor mensen die in 2000 bijvoorbeeld een hypotheek afsloten voor tien jaar kan dat aantrekkelijk zijn. Bij oversluiten moet wel een boete worden betaald, dus zij moeten uitrekenen of het gunstig is.” Volgens een woordvoerder van De Hypotheekshop, een intermediair bij het afsluiten van hypotheken, wordt er nog niet veel overgesloten. „Dat gebeurt pas als de rente substantieel daalt. Bovendien hebben mensen in de afgelopen jaren vaak een hypotheek afgesloten met een langere looptijd tegen tarieven die al gunstig waren.”

De huidige lagere rentetarieven zijn ook gebaseerd op de basisrente die centrale banken vaststellen. De onzekere economische situatie zorgde ervoor dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken (de Fed) de rente onlangs al fors heeft verlaagd. Via twee stappen is het belangrijkste rentetarief in de VS dit jaar met 1,25 procentpunt teruggezet naar 3 procent. De Britse centrale bank verlaagde de rente donderdag met een kwart procentpunt naar 5,25 procent.

De Europese Central Bank (ECB) houdt vooralsnog vast aan een basisrente van 4 procent. Maar Leen verwacht dat de ECB het tarief later dit jaar wel naar beneden bijstelt. Dat de economie er minder rooskleurig voorstaat, betekent wel dat Nederlandse banken kieskeuriger zijn met het uitlenen van geld, zo blijkt uit recente cijfers van De Nederlandsche Bank. Leen: „Ten aanzien van ondernemers zijn ze strenger geworden. Bij leningen aan huishoudens is dat effect iets minder sterk aanwezig, maar zijn banken wel minder soepel.”

Bron: Overgeld

Gepost in Hypotheekrente |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.