‘Kwetsbare’ hypotheken minder dan 1%

7 maart 2008

Iets minder dan 1% van de Nederlandse huishoudens met een hypotheek kan als ‘kwetsbaar’ worden geclassificeerd. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) in haar rapport Overzicht Financiële Stabiliteit van maart.

Kredietrisico’s voor banken die hypotheken aan deze huishoudens hebben verstrekt zullen zich volgens DNB pas manifesteren in een scenario waarin zowel de schuldendienst- als de terugbetaalcapaciteit worden aangetast.

“Zelfs in het extreme scenario dat deze huishoudens collectief niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen en de huizenprijzen dermate dalen blijkt uit schattingen dat banken voldoende zijn gekapitaliseerd om deze verliezen op te vangen”, zo schrijft DNB.

Volgens DNB suggereert dit dat hoewel Nederland de grootste hypotheekschuldquote van de EU kent (ruim boven 100% BBP) en bijna één op de vijf huishoudens met een hypotheek een relatief zware hypotheeklast draagt, de directe kredietrisico’s beperkt zijn.

Bron: Overgeld

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.