Afsluitprovisie hypotheek advies openbaar

17 augustus 2007

We weten allemaal dat een gratis hypotheekadvies niet bestaat. De hypotheekadviseur krijgt namelijk afsluitprovisie. Wat we niet weten is hoeveel provisie een hypotheekadviseur krijgt.

Vanaf 2009 worden deze provisies openbaar gemaakt.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM), de “waakhond” die ondermeer toezicht houdt op het bank- en verzekeringswezen, wil echter dat de beloning van financieel adviseurs al in 2008 openbaar wordt. Klanten zouden hierdoor een betere keuze kunnen maken tussen hypotheekoffertes.

Het plan was om pas vanaf 2009 inzicht te geven in de provisie die adviseurs over hypotheken ontvangen. Gezien de recente onrust over de hoge kosten van beleggingspolissen, acht de AFM het raadzaam om hier eerder mee te komen.

Naast inzicht in de kosten van een hypotheekadvies, gaan er stemmen op om de beloningstructuur aan te passen. Voor een afgesloten hypotheek ontvangt een hypotheekadviseur zijn beloning ineens, terwijl de hypothecaire lening doorgaans dertig jaar loopt. Om premie jagen door hypotheekadviseurs te voorkomen zou dit anders moeten. Ondermeer door zeker 50% van de beloning uit te smeren over de gehele looptijd van de hypotheek. Daarnaast moet een adviseur de beloning gedeeltelijk terugbetalen als de hypotheek voortijdig wordt beëindigd. Nu is de consument dit geld gewoon kwijt.

Naast de afsluitprovisie op een hypotheek, krijgen adviseurs meestal ook nog een bonus. Ook dit moet volgens de AFM voor de consument inzichtelijk worden gemaakt.

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.