Bank moet monopolie krijgen op taxaties vastgoed

18 juli 2007

Alleen hypotheek verstrekkende banken mogen taxaties van vastgoed laten opstellen. Tussenpersonen of kopers en verkopers van vastgoed mogen dat niet meer. Dat stellen vier brancheorganisaties van makelaars en taxateurs voor in een document dat in handen is gekomen van het Financiële Dagblad. De manier waarop nu vastgoed wordt getaxeerd, vergroot de kans op het plegen van fraude.

Dat zegt directeur van de Landelijke Makelaars Vereniging (LMV) woensdag in de krant. Hij stelt dat taxaties bovendien digitaal, rechtstreeks van de taxateur naar de bank moeten gaan. Papier is volgens hem te fraudegevoelig. Het aantal verdachte hypotheken waarmee de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is benadeeld, zou de afgelopen vier jaar tot 796 zijn verviervoudigd.

Volgens de taxateurs verenigingen is sprake van een ongewenste situatie doordat vastgoed kopers en tussenpersonen nu de taxaties aanvragen en betalen. Zij hebben beide belang bij een hoge taxatie. De geld verstrekkende bank heeft volgens de taxateurs als enige belang bij een reële taxatie.

Een taxatie is volgens de krant verdacht als bij gedwongen verkoop van de woning blijkt dat de waarde van het onderpand afgelopen jaren is gedaald. Door de continue gestegen huizenprijzen moet de waarde van het onderpand in het verleden dan dus te hoog zijn vastgesteld. Wit wassers gebruiken volgens de krant ook vervalste taxaties.

De brancheorganisaties zijn naar aanleiding van fraude vermoedens van NHG 673 verdachte taxaties van 383 taxateurs gaan onderzoeken. Naar aanleiding daarvan dient NHG tegen 28 taxateurs voor 92 dubieuze taxaties een tucht klacht in. Volgens de taxateurs verenigingen blijft de fraude beperkt tot enkele steden.

Het bovengenoemde document zou vorige week zijn ondertekend door de secretaris van de Nederlandse Vereniging van Register Vastgoed Taxateurs, Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed en LMV.

Eerder werd bekend dat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) voor 2,4 miljoen euro is gedupeerd door onjuiste taxaties. Zeker 27 taxateurs hadden 91 woningen bij aankoop te hoog getaxeerd. De WEW wil het geld op de taxateurs verhalen. Als een tuchtcollege oordeelt dat sprake is van fraude, doet de WEW aangifte om het geld via de rechter terug te krijgen.

De woning wordt getaxeerd bij aankoop, om een hypotheek te kunnen afsluiten. Volgens WEW-directeur Karel Schiffer zijn woningen te hoog getaxeerd om een hogere hypotheek te kunnen krijgen. Taxateurs zouden zich hebben laten overhalen, maar sommigen zouden hun werk gewoon slecht hebben gedaan. Bij gedwongen verkopen tussen 2003 en vorig jaar bleken 644 woningen minder waard dan het bedrag waarop ze waren getaxeerd.

Bron: nieuws.nl

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.