Bos pleit voor beter toezicht op banken

15 augustus 2007

Minister Wouter Bos (Financiën) wil beter toezicht op de manier waarop banken leningen verstrekken. De bewindsman is verrast over de wijze waarop de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt zo hebben kunnen overslaan op de Europese financiële sector.

Volgens Bos kunnen er lessen worden getrokken. ,,Er is een enorme hoop zeer gecompliceerde financiële producten in omloop. Kennelijk is iedereen die daarin handelt het gevoel kwijt welke reële waarde ze vertegenwoordigen”, aldus de minister. Vorige week bleek dat ook Europese bedrijven zijn getroffen door de crisis op een deel van de Amerikaanse hypotheekmarkt. Daarop kregen aandelenbeurzen wereldwijd flinke klappen.

Bos pleit voor een verbetering van toezicht door instanties als de Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB). ,,Blijkbaar hebben de toezichthouders niet dezelfde kennis over dit soort producten als de mensen die erin handelen. Misschien moeten we mensen uit die wereld bij de toezichthouders zetten”, aldus de minister.

Banken hebben de afgelopen jaren veel geld gestopt in fondsen die handelen in complexe beleggingen. Daarvan maken gebundelde pakketen hypotheken op de subprime markt deel uit. Terwijl deze fondsen lange tijd mooie rendementen opleverden, keert zich nu het succes.

Bos: ,,Bij dit soort complexe producten moeten we beter kijken naar de voorwaarden waartegen banken geld uitlenen. Het lijkt erop dat we onvoldoende grip hebben gehad op de risico’s. Dit is een aangrijpingspunt om het toezicht te verbeteren.” Bos wil het probleem gaan bespreken met Europese collega-ministers en denkt daar gehoor te zullen vinden.

Bos vindt dat de ECB er goed aan heeft gedaan om in te grijpen. De centrale bank pompte in verschillende tranches ruim 200 miljard euro in de geldmarkt. ,,Er is adequaat ingegrepen. De rust is terug. Hierdoor is voorkomen dat het probleem overslaat naar kredietverlening aan bijvoorbeeld de bakker of de slager. Dus dat is goed gedaan. Maar we kunnen ons de onrust niet veroorloven”, aldus Bos.

Bron: Algemeen Dagblad

Gepost in Hypotheek crisis, Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.