Chatten wordt nieuwe bedreiging makelaars

14 juli 2008

Huizenkopers en -verkopers hebben het chatten via internet ontdekt om rechtstreeks zaken met elkaar te doen. Op de eerste dag van de lancering wisten al meer dan 4000 mensen elkaar te vinden op Zuka.nl zonder tussenkomst van de traditionele makelaar.

De traditionele makelaar wordt door het chatten volledig buiten spel gezet, zo wordt verzucht. „We maken zeer moeilijke tijden door, ik vrees het ergste voor mijn toekomst”, zo zegt een van hen.

Behalve dat particulieren hun huis steeds vaker zelf kopen of verkopen zijn er momenteel ook veel te veel makelaars om de woningmarkt, die vrijwel plat ligt, te bedienen, zeggen marktdeskundigen.

De afgelopen acht jaar is hun aantal explosief gegroeid naar zo’n 10.000. Het feit dat makelaars niet meer beëdigd hoeven worden en het vooruitzicht van ’snel geld verdienen’ lokten veel mensen naar de beroepsgroep. Nederland telt momenteel zo’n 6500 kantoren.

Kleine makelaarskantoren zullen volgens experts het eerst het loodje leggen, maar ook grote jongens hebben het moeilijk. Zo moest de Schoeman Groep, die 54 medewerkers en 7 vestigingen in het centrum van het land telde, recent zijn deur sluiten.

Courtage
De doorsnee courtage van de gemiddelde makelaar is de afgelopen paar jaar met een kwart gedaald. De vaste kosten lopen echter gewoon door. Het gevolg is dat kantoren hun nettowinstmarge van zo’n 20% niet kunnen vasthouden waardoor ze in de gevarenzone terechtkomen. Naar verwachting zullen binnen vijf jaar een kwart van alle makelaars brodeloos zijn.

Maar dat betekent niet dat populaire internetmakelaars en eigenaren van huizensites rustig achterover kunnen leunen. Zij moeten innovatief blijven om verkopers en kopers te blijven trekken. Dat zegt ook Ron van Veldhoven van huizensite Zuka.nl. Om de concurrentie voor te blijven heeft Van Veldhoven sinds een paar dagen een nieuwe functie op de website gezet. Potentiële kopers kunnen daarbij anoniem chatten met de verkoper van een woning als die online is. „ Op dag twee zaten we al op ruim 4000 chatsessies en dat aantal groeit met de dag. Blijkbaar vinden mensen het prettig om rechtstreeks met elkaar in contact te komen .”

Dat beaamt ook een van de vele enthousiaste verkopers die we online vinden. Huiseigenaar Danielle Eenhoorn: „Mijn herenhuis aan de Laan van Nieuw-Oost Indië in Den Haag staat al anderhalf jaar te koop bij een traditionele makelaar. Ik heb sinds een paar maanden het heft maar in eigen hand genomen en mijn huis op de internetsite gezet.” Danielle Eenhoorn staat er versteld van hoeveel animo er opeens voor haar huis is. „Ik ben vrij conservatief ingesteld, geloofde in traditionele makelaardiensten maar ben teleurgesteld door mijn dure makelaar. Eigenlijk is het wel heel erg prettig om zelf meer controle te hebben. En dat kan via de chat. Ik geloof ook in een gunningsfactor als het extra blijkt te klikken met een van de kopers die zich via de chat bij mij meldt.”

Ook kopers vinden het handig om eerst uitgebreid te kletsen met de verkoper over hun potentiële droomhuis. „Ik hoef niet eerst een bezichtigingsafspraak te maken om allerlei vragen te kunnen stellen over onderhoud, woonlasten en buurt”, zegt een koper die op zoek is naar een huis in Beilen.

Bron Overgeld 13 juli 2008

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.