Consumenten vertrouwen woningmarkt op dieptepunt volgens Vereniging Eigen Huis

28 juni 2008

Onderzoek van Vereniging Eigen Huis bevestigt de sombere berichten over de woningmarkt. De Eigen Huis Marktindicator, die maandelijks het consumentenvertrouwen voor de woningmarkt meet, staat op een niet eerder gemeten dieptepunt. Sinds de start van de Marktindicator in april 2004 is de stand met een waarde van 82 niet zo laag geweest (waarbij 100 de neutraalwaarde is).


De Eigen Huis Marktindicator geeft de bereidheid van mensen aan om een (volgende) woning te kopen. Het huidige hoge prijsniveau van woningen, gecombineerd met een hogere hypotheekrente en een krapper besteedbaar budget stemt de consument negatiever over het kopen van een huis. De gevolgen zijn in veel regio’s zichtbaar: er staan meer huizen te koop, ze staan langer te koop en op verschillende plaatsen doet zich een lichte prijsdaling voor. Vooral de ontwikkeling van de hypotheekrente en de overige lasten van huishoudens zal in de komende tijd bepalend zijn voor de verdere ontwikkelingen op de woningmarkt.

Directeur ledenbelang Frank van Loon van Vereniging Eigen Huis zegt vanavond in het NOS Journaal dat de lichten op oranje staan voor de woningmarkt. Huizenkopers zijn nu terecht voorzichtig met de koopbeslissing, vindt hij. Tegelijkertijd vindt Van Loon het juist nu van belang dat de overheid beleid ontwikkelt dat de woningmarkt weer vlottrekt en vertrouwen geeft. Ook algemeen directeur Marlies Pernot van Vereniging Eigen Huis bepleit morgen in haar column in Het Financieele Dagblad dat de regering eigenwoningbezit bovenaan de agenda plaatst, wegens de gunstige effecten op de economie en de mogelijkheid voor particulieren om via de eigen woning een financiële buffer op te bouwen.

Bron: Vereniging Eigen Huis 25 juni 2008

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.