Daling huizenprijs zet nog niet door

21 januari 2009

De in november ingezette daling van de huizenprijzen heeft zich in december niet doorgezet. Ten opzichte van een maand eerder stegen de prijzen met 0,2 procent.

Dit bleek uit woensdag gepubliceerde cijfers (pdf) van het Kadaster.

Over heel 2008 constateert het Kadaster een prijsstijging van 1,6 procent. Dit is duidelijk minder dan in de afgelopen jaren. In 2007 stegen de prijzen nog met 4,2 procent.

Het aantal verkochte woningen kwam in 2008 bijna 10 procent lager uit dan in 2007. Vorig jaar wisselden ruim 182.000 woningen van eigenaar.

Plusje
”Op zich valt het niet tegen. Het is wel verrassend dat er nog een plusje is”, zie hoofdeconoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Over de maand november hadden CBS en Kadaster nog een daling van 0,9 procent gemeld.

Vergeer wees er wel op dat de cijfers enkele maanden achterlopen op de marktinformatie van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Deze zei vorige week dat de gemiddelde verkoopprijs in 2008 met 1,8 procent is gedaald. Volgens de NVM waren de effecten van de kredietcrisis en de economische teruggang vooral in het laatste kwartaal merkbaar.

Verschillen
Tussen de verschillende provincies bestaan flinke verschillen in de prijsontwikkeling. In Zeeland en Noord-Brabant stegen de prijzen in december met 2,1 en 1,5 procent het meest.

In Groningen was de prijsontwikkeling het zwakst. Daar constateert het Kadaster een daling van 1,2 procent.

Bron: Nu.nl

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.