Een GMAC hypotheek, wat nu?

17 maart 2008

Afgelopen week is het nieuws bekend geworden dat GMAC hypotheken stopt met hypotheekverstrekking in Nederland. GMAC lijkt hiermee het eerste “slachtoffer” te zijn van de wereldwijde hypotheekcrisis in Nederland. Maar wat betekent dit voor u als u een GMAC hypotheek heeft?

GMAC Hypotheken is een van oorsprong Amerikaanse bank die sinds 2001 actief is op de Nederlandse markt. GMAC onderscheidde zich in de markt door het aanbieden van hypotheken tegen zeer scherpe tarieven en hypotheken aan mensen op basis van afwijkende acceptatienormen. De hypotheken die zij aanboden werden vervolgens in bundeltjes aangeboden aan (internationale) beleggers.

Door de internationale hypotheekcrisis is de vraag naar deze hypotheekbundeltjes nagenoeg opgedroogd, met als gevolg dat GMAC niet meer in staat is om nieuw geld aan te trekken. Na een periode van oplopende tarieven en steeds strenger wordende acceptatie is nu de kogel door de kerk; GMAC stopt (tijdelijk?) met het aanbieden van hypotheken in Nederland.

Uw heeft een GMAC hypotheek

Als u op dit moment een GMAC hypotheek heeft, hoeft u zich geen zorgen te maken. Uw lening blijft gewoon bestaan onder de condities die u heeft afgesproken met de bank. Daarnaast hoeft u ook niet bang te zijn dat uw hypotheek tussentijds wordt opgeëist of aangepast. Ook aan het einde van uw rentevastperiode zal u weer een nieuwe aanbieding worden gedaan. In dat laatste stuk zit echter wel een punt van aandacht. Tegen welk tarief wordt uw hypotheek verlengd? Op dit moment zijn de rentetarieven van GMAC één van de hoogste in de markt. Dus als uw renteperiode vandaag zou aflopen, dan wordt uw hypotheek verlengd tegen de hoge rente van nu.

De concurrerende hypotheek van toen is veranderd in één van de duurste van nu.

U kunt er natuurlijk voor kiezen om uw hypotheek over te sluiten naar een naar een andere bank, maar dan krijgt u wel te maken met extra kosten zoals notaris-, taxatie- en afsluitkosten. Ook indien u gebruik wilt maken van de verhuisregeling, of uw hypotheek wilt verhogen voor een verbouwing, rijst de vraag welke acceptatienormen op dat moment worden gehanteerd.

GMAC bood naast reguliere hypotheken, ook hypotheken aan met een afwijkende acceptatiekader. Als u zo’n hypotheek heeft afgesloten, dan is het beste mogelijk dat oversluiten van uw hypotheek naar een andere geldverstrekker niet mogelijk is. In dat geval zult u op rentevervaldatum mogelijk geconfronteerd worden met hogere maandlasten. Laat u dus tijdig informeren door uw adviseur naar uw mogelijkheden.

U heeft een offerte getekend voor een GMAC hypotheek
Het kan natuurlijk ook zijn dat u kort geleden nog een offerte heeft ontvangen voor een GMAC hypotheek (of Atlas hypotheken) of dat uw hypotheek op het punt staat om te passeren.

Wat zijn dan de gevolgen voor u? GMAC heeft officieel bevestigd dat alle uitgebrachte offertes worden afgehandeld conform de aangeboden condities en acceptatierichtlijnen. Dus daar hoeft u zich dus geen zorgen over te maken!

Desondanks heeft GMAC alle hypotheekadviseurs benaderd om bestaande offertes zoveel mogelijk om te zetten naar andere hypotheekaanbieders. Als u hiervoor wordt benaderd, is het belangrijk dat het aangeboden alternatief voor u op zijn minst gelijkwaardig of concurrerender is. U bent namelijk niet verplicht om uw aanbieding om te zetten, want uw huidige offerte blijft gegarandeerd. Deze garantie vervalt echter zodra u de afstandsverklaring heeft getekend. Opvallend is dat er inmiddels aanbieders zijn die een extra rentekorting aanbieden indien u uw bestaande GMAC aanbieding omzet naar hun aanbieding. Laat u dus goed informeren!

Bron: Overgeld

Gepost in Hypotheek crisis, Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.