Een huis kopen op latere leeftijd

18 februari 2008

Het voordeel van een huis huren is vrijheid. Je kunt altijd de huur opzeggen en vertrekken. Een vriend van mij kwam erachter dat die flexibiliteit in de praktijk nogal tegenviel. Hij kon in zijn buurt gewoon geen betaalbare huurwoning vinden. Iets kopen zou goedkoper zijn, zei hij voor de grap. Maar het was geen grap. Kopen was inderdaad goedkoper, ook al zijn de woningprijzen de afgelopen jaren zo gestegen.

Wie op latere leeftijd zijn eerste huis koopt, kan het beste een deel van de woning zelf betalen. Anders moet hij een overlijdensrisicopolis afsluiten en dat is een dure verzekering voor mensen boven de veertig. Banken willen namelijk niet het risico lopen dat hun klant overlijdt en dat zij daarna het huis met verlies moeten verkopen. Maar als u zelf geld heeft ingebracht, is het risico voor de bank veel kleiner geworden.

Het hangt van de bank af of en wanneer u het huis zonder overlijdensrisicopolis kunt kopen. Bij een spaarhypotheek is zo’n verzekering vaak verplicht. U kunt wel kiezen voor een aflossingsvrije of een annuïteitenhypotheek. Een annuïteitenhypotheek is voordelig in het begin als u veel hypotheekrente kunt aftrekken. Later kunt u minder rente aftrekken, want u lost de hypotheek geleidelijk aan af.

Kijk uit met de aflossingsvrije hypotheek. In principe sluit u de hypotheek af voor dertig jaar. Als u tijdens de looptijd van uw hypotheek met pensioen gaat, heeft dat belangrijke gevolgen. Na uw pensioen heeft u meestal een lager inkomen. De geldverstrekker houdt daar rekening mee en daardoor kunt u nu minder lenen. Bovendien valt u na uw pensioen waarschijnlijk in een lager belastingtarief, waardoor uw fiscaal voordeel afneemt en uw netto woonlasten stijgen.

Is uw inkomen net niet hoog genoeg om uw droomhuis te kopen? Dan kunt u een starterslening aanvragen. Dat is een regeling waarbij u het bedrag dat u tekort komt, kunt lenen als een tweede hypotheek. Het is een soort annuïteitenhypotheek, maar dan één waarbij u de eerste drie jaar geen rente of aflossing betaalt. Daarna gaat u alleen betalen als uw inkomen voldoende is gestegen. De rente ligt wel wat hoger dan normaal. De regeling loopt via de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) en bestaat sinds 2002. Er doen al 172 gemeenten aan mee.

Bron: Overgeld

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.