Enorme groei in woningaanbod

9 oktober 2008

Het aantal huizen dat te koop staat is het afgelopen half jaar enorm gegroeid. In het afgelopen half jaar kwamen er 180.000 huizen bij op de markt, een stijging van 15 procent ten opzichte van het jaar er voor.

Dat meldt Woonnieuws.nl op zijn site. Volgens de site staan vooral veel appartementen momenteel te koop. Ten opzichte van dezelfde periode in 2007 staan nu 30 procent meer appartementen te koop.

Een huis staat momenteel gemiddeld 11 maanden te koop. Vorig jaar was dat 8 maanden.

Huizenprijzen
De gemiddelde huizenprijs is in het derde kwartaal voor het eerst in achttien jaar gedaald. Ook werden er in Nederland minder huizen verkocht. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de grootste makelaarsvereniging van Nederland.

Gemiddeld ging een Nederlandse woning het afgelopen kwartaal voor 248.000 euro van de hand, een daling van 0,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Het aantal verkochte woningen daalde met 13 procent tot nog geen 32.000 ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Bijstellen
De NVM verwacht de eerder geprognoticeerde prijsstijging van 2 procent voor 2008 naar beneden te moeten bijstellen. In het tweede kwartaal steeg de gemiddelde verkoopprijs van een woning met 1,9 procent, over de eerste negen maanden bedroeg de prijsstijging 1,6 procent.

Reden voor paniek is er is volgens NVM-voorzitter Ger Hukker niet. “Met enig cynisme zou je kunnen zeggen dat de slecht functionerende woningmarkt op dit moment de redding is voor de prijzen van woningen.”

Zorgwekkend
Wel doet de NVM doet een dringend beroep op de banken om de woningmarkt in Nederland niet te verstoren. “Zorgwekkend is dat de banken de kredietkraan voor hypotheken dreigen aan te draaien”, aldus Hukker. Daar is volgens hem geen enkele reden toe. “De werkloosheid is historisch laag, de staatsschuld evenzo en de rente is nog steeds relatief laag.”

Bron: Nu.nl 9 oktober 2008

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.