Goede hypotheek-adviseurs

11 november 2007

AMSTERDAM - Hypotheekadviseurs zijn onmisbaar. Bijna niemand heeft genoeg geld om een huis te kopen, dus u heeft iemand nodig die de financiering voor u regelt. Er komt bovendien heel wat bij kijken om consumenten een hypotheekadvies te geven dat goed bij hen past. Je moet daarvoor verstand hebben van belastingen, verzekeren en wetgeving, maar ook goed kunnen luisteren naar de wensen van je klanten.

De meeste huizenkopers hebben er geen idee van hoe ingewikkeld een hypotheek kan zijn. U kunt bijvoorbeeld belastingvrij sparen voor de aflossing van uw hypotheek, maar alleen via een verzekering. De Consumentenbond vindt al sinds 1980 dat dit monopolie van verzekeraars afgeschaft moet worden. De afgelopen zomer heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangenomen van Staf Depla (PvdA) en Stef Blok (VVD) die belastingvrij hypotheeksparen via de bank ook mogelijk maakt.

Hypotheekadviseur J. Koets heeft berekend (zie zijn column op www.iex.nl) dat u met hypotheeksparen via de bank zeker 20% goedkoper uit kunt zijn dan met zo’n beleggingspolis. Iemand met een hypotheek van €100.000 kan circa €10.000 besparen op een hypotheek met een looptijd van 30 jaar. Wie zijn klanten op zulke ontwikkelingen wijst, mag zich met recht ‘adviseur’ noemen.

Helaas zijn er ook hypotheekverkopers die gewoon doorgaan met het aanbieden van dure beleggingspolissen waar je als klant moeilijk vanaf komt. Vandaar dat de Consumentenbond hypotheekadviseurs en geldverstrekkers heeft opgeroepen de verkoop van dit soort polissen voorlopig te staken en te komen met een (tijdelijke) tussenoplossing.

De oproep heeft een storm van protest opgeleverd onder banken en adviseurs. Een van de argumenten van deze critici is dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor hypotheek- en pensioensparen bij de bank nog moet goedkeuren. Dat is inderdaad een probleem. Als de wet niet tijdig wordt bekrachtigd, wordt de invoering ervan uitgesteld. Misschien wel tot 2009, want gewoonlijk worden belastingregels niet in de loop van het jaar gewijzigd. Ik vraag met name die vijf senatoren die banden hebben met verzekeraars, nu rekening te houden met de belangen van de consument en de wet goed te keuren.

De verkoop van beleggingspolissen moet hoe dan ook worden gestaakt totdat er een alternatief op de markt is. Zelfs al duurt dat uitstel tot 2009. Goede hypotheekadviseurs begrijpen wel waarom.

Bron: Overgeld

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.