Grote hypotheek verstrekker VS valt om

13 juli 2008

De Amerikaanse hypotheekverstrekker en bank IndyMac Bank is vrijdag overgenomen door de overheid.

Het federale Bureau Toezicht Spaarbanken (OTS) greep in omdat rekeninghouders hun tegoeden massaal begonnen op te eisen uit vrees voor een faillissement.

Indymac
IndyMac is de grootste spaar- en hypotheekbank van de VS en de op één na grootste financiële instelling die er ineenstort, na de ondergang van de Continental Illinois National Bank and Trust Company in 1984.

De hypotheekverstrekker uit Pasadena (Californië) is voorts de vijfde financiële instelling die dit jaar in de Verenigde Staten bezwijkt als gevolg van de kredietcrisis en de ingezakte huizenmarkt.

Rekeningen
In elf dagen tijd werd bij de IndyMac Bank meer dan 800 miljoen euro van rekeningen gehaald. OTS-directeur John Reich concludeerde dat de bank niet meer kan voldoen aan de eisen van rekeninghouders.

De OTS heeft de instelling voorlopig toevertrouwd aan de FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation).

FDIC
Deze overheidsinstelling die bankdeposito’s van meer dan 8500 Amerikaanse banken verzekert, wil het bedrijf financieel zo gezond mogelijk maken en in de toekomst verkopen.

De IndyMac Bank is maandag weer open als IndyMac Federal Bank FSB. De reddingsoperatie gaat de FDIC volgens schattingen ergens tussen 2,5 en 5 miljard euro kosten.

Bron: Nu.nl 12 juli 2008

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.