Helft van hypotheken wordt niet afgelost

4 september 2007

De aflossingsvrije hypotheek heeft in Nederland een hoge vlucht genomen. In tien jaar tijd is het aantal huishoudens met een hypotheek waarop niet wordt afgelost gestegen van 11,1 tot 50,5 procent.

Tegelijkertijd is de zogeheten annuïteitenhypotheek (twintig of dertig jaar hetzelfde bedrag, waarbij de rente daalt en de aflossing stijgt) bijna van de markt verdwenen. Nog slechts 6 procent van de huishoudens heeft die hypotheekvorm. Ook de spaarhypotheek (rente plus premie om af te lossen) daalt in populariteit. Zelfs de beleggingshypotheek is over zijn top heen (van 14 procent van de huishoudens in 2004 naar 10,3 procent in 2006).

Volgens commercieel directeur B. Millenaar van De Hypotheker is de keuze voor aflossingsvrij puur een kostenplaatje. ”Het geld dat bespaard wordt door niet af te lossen, kan ingezet worden om meer te lenen. Door de gestegen huizenprijzen soms nog de enige mogelijkheid om te kunnen kopen. De oudere generatie wilde het huis helemaal aflossen binnen de looptijd van de hypotheek. De generaties van nu denken nuchterder. Ze gaan ervan uit dat ze door inflatie, prijzenstijging en waardeontwikkeling van de woning bij verkoop vanzelf kunnen aflossen.”

Problemen doen zich pas voor als de rente fors stijgt en/of de huizenmarkt inklapt. Zolang de vraag groter is dan het aanbod, is dat laatste volgens Millenaar niet aan de orde. De huidige gebeurtenissen op de wereldwijde aandelenmarkten maken de kans op renteverhogingen overigens wel groter.

Bron: Dagblad de Limburger

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.