Huis langer te koop

12 januari 2008

De gouden tijden op de woningmarkt lijken voorbij. De bordjes ‘Te Koop’ blijven voor het eerst sinds 2002 langer in de tuin staan of aan het balkon hangen. In bepaalde regio’s zijn de huizenprijzen zelfs gedaald.

De periode waarin een woning te koop staat, is in het laatste kwartaal van vorig jaar met vijf dagen toegenomen en komt nu uit op gemiddeld 78 dagen.

Makelaarsvereniging NVM heeft berekend dat de prijs van een gemiddelde woning vorig jaar 4,3 procent hoger lag dan het jaar daarvoor. Landelijk zijn er echter grote verschillen. Zo werden woningen in onder meer de regio’s rond Alphen aan den Rijn, Apeldoorn, Raalte, ‘t Gooi, Zuid-Limburg en het Westland goedkoper.

Profijt

Daarentegen explodeerden de prijzen in delen van Amsterdam. Mensen die een huis te koop hadden staan in Haarlem, profiteerden daar weer van. Veel Amsterdamse kopers weken uit naar die stad, waardoor het aanbod schaarser werd en de prijzen fors omhoog gingen. Ook in de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Zeist en in de stad Breda moesten kopers een stuk dieper in de buidel tasten voor hun droomhuis.

Voor 2008 verwacht de NVM dat de huizenprijs wel stijgt, maar door de stagnatie op de woningmarkt minder hard dan voorgaande jaren. De makelaarsclub houdt het op maximaal 2 procent. De Postbank en de Rabobank zijn optimistischer. Zij gaan uit van een gemiddelde stijging van 3 procent.

Volgens de NVM zullen in de provincie Utrecht de prijzen dit jaar harder stijgen dan bijvoorbeeld in Noord-Holland. “De stad Utrecht heeft veel gedaan aan de leefbaarheid. Bepaalde wijken zijn van achterbuurten veranderd in echte yuppenparadijsjes”, vertelt NVM-voorzitter Ger Hukker. “Wij hebben te maken met grote gebieden, zoals de kop van Noord-Holland en West-Friesland, die weinig populair zijn bij huizenkopers. Woningen zijn daar eerlijk gezegd niet aan de straatstenen te slijten”, melden makelaars. Eén spreekt van ‘het zwarte gat van Nederland’. Vanwege de gevoeligheid van de markt wil geen enkele makelaar dit echter met naam en toenaam zeggen.

Starters

Het aanbod van betaalbare starterswoningen is vooral in de Randstad nog steeds nijpend. Ook doorstromers kregen het vorig jaar zwaar te verduren. “De financiële sprong die deze mensen op de huizenmarkt moeten maken, is enorm. Zij laten gemiddeld een huis van 250.000 euro achter, maar moeten zo’n vier ton investeren om er kwalitatief op vooruit te gaan”, stelt NVM-voorzitter Hukker. “Velen kunnen en willen dat niet betalen.” Volgens Hukker hebben alleen de ‘happy few’ het nog makkelijk op de woningmarkt. “Kwaliteit is duur, maar mensen met een wat dikkere portemonnee hebben daar geld voor over. Ook wegen de toenemende woonlasten, zoals ozb, gemeentelijke lasten en energiekosten, minder zwaar voor deze groep.”

 Bron: Overgeld

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.