Huizenmarkt zwaar onder druk

3 juli 2008

De huizenmarkt staat zwaar onder druk. Kopers en verkopers zijn het vertrouwen in de woningmarkt kwijt en verwachten forse prijsdalingen. De Vereniging Eigen Huis, de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en VBO Makelaars onderstrepen de malaise.

Maar liefst driekwart van de woningzoekenden verwacht een forse daling van koopprijzen. Zo blijkt uit onderzoek van Spacemakers, de nieuwssite voor vastgoedprofessionals, onder 2000 aspirant-huizenkopers.

De situatie op de woningmarkt wordt voor consumenten die een huis te koop zetten steeds benauwder. “Op behoorlijk wat plaatsen stabiliseren de koopsommen en treedt zelfs een daling op. De stijgende rente en de strengere kredieteisen van banken versterken dit nog”, zegt woordvoerder Rob Keijzer.

Volgens de NVM staan woningen momenteel gemiddeld drie maanden te koop. “En dat is echt langer dan normaal”, aldus NVM-zegsman Roeland Kimman. “Het gedaalde consumentenvertrouwen is de grote boosdoener.” Het aantal verkochte woningen dat bij het Kadaster is geregistreerd, is in mei 2008 met 24,92% gedaald. In vergelijking tot mei 2007 daalde het aantal geregistreerde verkopen met 20,37%.

Inflatie
De Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor dramatische gevolgen en zet het sein als het gaat om vertrouwen in de huizenmarkt op ‘oranje’. “De prijsstijging van woningen wordt ingehaald door de inflatie, die op ruim 3,5 procent staat. De stijging van de koopprijzen van huizen is intussen onder de 3 procent gezakt. En dat is echt heel zorgelijk”, aldus zegsman Hans André de la Porte.

Bron: Overgeld

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.