Hypotheekrente nog altijd historisch laag?

22 november 2007

‘We moeten niet klagen,’ zegt Joop Bresser, ‘want hoewel de hypotheekrente voor tienjaarsleningen schommelt rond de 4,75%, nog steeds een half procent hoger dan eerder dit jaar, en een verre schreeuw van de 3 procent die in 2005 de revue passeerde. Maar met een economische groei in Nederland van ongeveer 3% het afgelopen jaar en een inflatie van 2% is een rente van een krappe 5% nog altijd historisch laag te noemen.


De hypotheekcrisis in de VS en de angst voor een wereldwijde kredietcrisis hebben ons beleggers pijnlijk bewust gemaakt van de veronachtzaamde risico’s die we de afgelopen jaren met ons kapitaaloverschot hebben gemaakt. De vlucht in staatsobligaties, een weinig risicovolle aangelegenheid, is logisch.

De rente op de betrouwbare staatsobligaties is traditioneel een belangrijk ijkpunt voor de rente op de kapitaalmarkt. Het gevolg van de vlucht in staatsobligaties en dus de toenemende schaarste aan staatspapier betekent een stijging van de hypotheekrente.

Omdat de zorgen in de financiële wereld nog lang niet voorbij zijn, voorzie ik hierin weinig verandering. De gevolgen hiervoor voor de hypotheekrente zijn navenant. Het rendementsverschil tussen hypotheekrente en obligatierente zal alleen maar toenemen.

Mocht u tijdens de kerst in conclaaf gaan over het verlengen of aangaan van een hypotheek, staar u dan niet blind op de schijnbaar hoge rente in vergelijking met begin dit jaar, maar houdt u rekening met een fikse en langdurige stijging van de hypotheekrente de komende jaren. De rente over een jaar kan zomaar driekwart procent hoger liggen. Nu vinden we dat veel, vergeet niet, halverwege de jaren tachtig lag de hypotheekrente op 13%. Als ik nu zou moeten verlengen, zou ik eerder voor 20 jaar dan voor 20 maanden kiezen.’

Bron: Overgeld

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.