Hypotheekrente wordt steeds lager

13 februari 2008

Huizenkopers hebben dezer dagen een mazzeltje: de hypotheekrente is aan het dalen. De ene na de andere aanbieder heeft de laatste tijd de tarieven omlaag geschroefd voor de meeste hypotheekvormen. De uiteindelijke oorzaak ligt in de wankelende Amerikaanse economie.

Postbank en Aegon
Vrijwel alle hypotheek verstrekkers rekenen met een lagere rente dan een halfjaar geleden. Bij de Postbank is het tarief voor een aflossingsvrije hypotheek met een looptijd van vijf jaar stapsgewijs verlaagd van 5,7 naar 5,1%. Bij bijvoorbeeld Aegon is de verlaging van 5,05 naar 4,5%.

Overheidsobligaties
De rente verlagingen hebben te maken met de economische situatie in de Verenigde Staten. “Als het slechter gaat met de wereldeconomie, vluchten beleggers massaal in veilige overheidsobligaties. Door de grote vraag naar obligaties, zakt de rente op dat product. Deze rente is weer de basis voor de hypotheek rentetarieven“, aldus Maarten Leen, econoom bij ING.

Oversluiten?
Behalve voor aspirant-huizenkopers kan de lagere rente ook aantrekkelijk zijn voor consumenten die hun hypotheek willen oversluiten, zegt Leen. “Voor mensen die in 2000 bijvoorbeeld een hypotheek afsloten voor tien jaar kan dat aantrekkelijk zijn. Bij oversluiten moet wel een boete worden betaald, dus zij moeten uitrekenen of het gunstig is.” Volgens De Hypotheekshop, een intermediair bij het afsluiten van hypotheken, wordt er nog niet veel overgesloten. “Dat gebeurt pas als de rente substantieel daalt. Bovendien hebben mensen in de afgelopen jaren vaak een hypotheek afgesloten met een langere looptijd tegen tarieven die al gunstig waren.”

Bron: Rtlnieuws.nl

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.