Kijk uit voor hypotheekadvies via internet

14 februari 2008

De AFM gaat een omstreden sluiproute naar te hoge hypotheken dichten. Financieel adviseurs ontlopen nu zware controles op hun hypotheekadvies door die leningen zonder vereiste inkomens controle direct via internet af te sluiten.

Die praktijk constateert branchevereniging VVHN. Als adviseurs zien dat klanten de hypotheek niet mogen krijgen, maar de lening alsnog via internet afsluiten, overtreden zij volgens toezichthouder AFM alle regels. De AFM is ‘ervan overtuigd’ dat meer adviseurs worden beboet.

Zodra klanten hun adviseur om een hypotheek vragen, moet die in kaart brengen of zij de maandelijkse woonlast kunnen betalen. De normen en het verplichte papierwerk daarvoor zijn vorig jaar aangescherpt om te voorkomen dat consumenten zich onbewust in schulden storten. Gaat de adviseur na een negatieve toets van de klant door, dan riskeert hij boetes en verlies van zijn vergunning. Volgens Karel Pauw (De Hypotheker), voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Hypotheekverstrekkers (VVHN), proberen niet aangesloten adviseurs nu toch de zware controles voor verstrekking van leningen te ontlopen.

Afsluiten van hypotheken via internet kan al met enkele klikken. Waar adviseurs klanten volgens de nieuwe eigen gedragscode zouden moeten afwijzen, verstrekken zij via internet de hypotheek alsnog. De aanbieders van de leningen doen mee. Leners mogen volgens een standaardtabel vier tot vijf keer hun jaarsalaris aan hypotheeksom krijgen. Afwijken mag, bijvoorbeeld als blijkt dat iemand een glanzende carrière en bijbehorende inkomsten te wachten staat.

“Maar het komt in de markt nog steeds voor dat mensen, vaak buiten hun adviseur om, veel meer te lenen krijgen dan hun maximale hypotheek“, zegt directeur Cees Kielstra van de VVHN. “Die aanbieders gaan tegen de lamp lopen, maar zover is het nog niet.” Volgens andere hypotheekadviseurs is er weinig zichtbare controle op de dure route via internet.

De waakhond AFM zegt de praktijken meteen te onderzoeken. Bestuursvoorzitter Hans Hoogervorst meldde gisteren tijdens een hypotheekcongres in een van zijn eerste publieke optredens “extra aandacht” aan deze route te besteden. “We volgen ook aanbieders op internet nauwgezet, zo’n webvergelijking van hypotheken valt al snel onder de zware advieseisen”, aldus een woordvoerder. “Als ze regels omzeilen, zullen we daar direct opspringen.”

Scherpe controles

De AFM constateerde in november al dat een kwart van alle hypotheekadviezen niet op orde is. De sector moet zelf snel verbetering aanbrengen, waarschuwde oud-minister Hoogervorst, die het rapport zelf “zeer genuanceerd” noemt. De Tweede Kamer daarentegen noemt het rapport veel alarmerender en eist hardere ingrepen bij misstanden, zo gaf Hoogervorst een schot voor de boeg.

De AFM scherpt controles aan. Afgelopen jaar zijn in de hele financiële sector 400 vergunningen aan adviseurs geweigerd. De marktcontroleur bereidt in de hypotheekwereld gerichte bedrijfscontroles voor bij de grootste aanbieders, die samen 70% van de markt bezitten. Sinds november heeft de AFM “veel voorbeelden” gekregen van wanpraktijken. Woningbezitters bijvoorbeeld die hun lopende hypotheek oversluiten om hun maandlasten te drukken, zijn met een advies schijnbaar beter af, maar krijgen van hun tussenpersoon juist een veel duurdere hypotheek mee. “We zullen hard gaan handhaven”, aldus Hoogervorst, die meent dat van grootschalige misstanden in de sector geen sprake is. De toezichthouder die spaarzaam met details is, meldde gisteren dat hij “overtuigd is dit jaar boetes te zullen uitreiken”. En: “Laat de sector maar zien dat er verbeteringen zijn, want er zijn signalen dat het nog niet goed gaat.”

Alle brancheverenigingen hebben na het AFM-rapport een serie verbeteringen aangekondigd om vooral te hoge leningen en onvolledige informatie uit te sluiten. “Dat zijn slechts eerste stappen”, oordeelde Hoogervorst gisteren.

Bron: Overgeld

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.