Koopsubsidie verergert krapte woningmarkt

11 september 2007

De koopsubsidie, die woningcorporaties in staat stelt huizen met korting te verkopen, werkt averechts. De krapte op de Nederlandse huizenmarkt wordt daardoor alleen maar erger, stelt Postbank-directeur Vincent van den Boogert.

Eind juli verruimde minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie de mogelijkheden voor woningcorporaties om kopers financieel te ondersteunen. De corporaties mogen een deel van de rentelasten voor hun rekening nemen totdat de koper in staat is de lasten zelf te dragen.

De regeling vergroot volgens Van den Boogert de vraag op de woningmarkt, waar toch al sprake is van grote krapte. De korting lokt een nieuwe groep kopers naar de woningmarkt. Van den Boogert: ,,Het fundamentele probleem is dat het aanbod te klein is. Er moet meer gebouwd worden.”

Kopen
Een rekensom van de Postbank wijst uit dat bijna 160.000 huurders overwegen hun woning te kopen. Het aanbod van koopwoningen uit de huursector neemt slechts met 12.000 per jaar toe.

De Postbank ziet in de subsidieregeling van Vogelaar ook risico’s voor de huizenkopers. Door huurders en starters korting te geven, wordt een groep potentiële kopers over de streep getrokken die al kwetsbaar is. Voor de groep kwetsbaren is volgens de Postbank de Nationale Hypotheekgarantie in het leven geroepen.

Bron: Dagblad de Limburger

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.