Kwart Nederlanders vreest gevolgen hypotheekcrisis

2 september 2007

De problemen op de hypotheekmarkt in de Verenigde Staten laten veel Nederlanders niet onberoerd. Een kwart van de mensen dat de ontwikkelingen volgt, is bang dat de Nederlandse economie geraakt kan worden door de crisis.

Dat blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy, dat met regelmaat het gedrag van woonconsumenten peilt. Bijna de helft van de Nederlanders verwacht dat de hypotheekrente omhoog zal gaan. Een iets kleinere groep denkt dat banken minder snel hypotheken zullen verstrekken, aldus USP, dat vrijdag de resultaten van het onderzoek naar buiten bracht. Volgens de onderzoekers houdt de crisis mensen met een lager inkomen meer bezig dan mensen met een modaal of hoger inkomen.
De Hypotheker, een onderneming die bemiddelt tussen klanten en aanbieders van financiële diensten, merkt dat mensen vaker vragen stellen over de situatie in de Verenigde Staten. ,,Maar wij hebben niet de indruk dat mensen erg bang zijn”, aldus directeur Karel Pauw.

Vermoedens dat de hypotheekrente omhoog zal gaan, komen Pauw niet onbekend voor. ,,Financiële partijen hebben meer moeite dan anders om hypotheken te secutariseren en door te verkopen. De kans bestaat dan dat de rente stijgt”, aldus de directeur. Dat banken minder gemakkelijk hypotheken zullen verstrekken, gelooft hij niet. ,,De gedragscode die overkreditering tegengaat is afdoende”, denkt hij.

Bron: Algemeen Dagblad

Gepost in Hypotheek crisis, Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.