Minder hypotheek bij bkr hypotheken

1 februari 2008

Mensen met schuldproblemen ondervinden de pijnlijke gevolgen van de kredietcrisis. ELQ, marktleider in Nederland voor zogenoemde BKR-hypotheken, verscherpt vanaf vandaag de voorwaarden voor een hypotheek. Het kopen van een huis is alleen nog bereikbaar voor iemand met betaalproblemen als die toch over eigen geld kan beschikken.

n Nederland richten twee banken, ELQ en Sparck, zich op de 600 duizend mensen die een negatieve BKR-notering hebben. Een negatieve codering volgt op een betaalachterstand bij de rekening voor een mobiele telefoon, maar ook voor iemand die een tijdje vlucht voor zijn schulden.

ELQ, een dochter van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, verstrekt aan deze groep met BKR-coderingen niet langer een maximale hypotheek tot 125 procent van de executiewaarde van een huis. Vanaf vandaag is dit maximum 110 procent. Voor de huizenkoper betekent dit dat hij op zijn minst de kosten koper (circa 10 procent van de waarde van een huis) zelf moet betalen.

Bert van Daalen, marketing-manager van ELQ, zegt dat hij door Lehman Brothers gedwongen wordt de voorwaarden te verscherpen. Op de internationale financiele markten zijn hypotheken met een smetje steeds moeilijker te verkopen. De kredietcrisis is immers ontstaan doordat veel niet-kredietwaardige Amerikanen een hypotheek kregen. Het missen van maandelijkse rentetermijnen op deze subprime-hypotheken heeft de crisis in gang gezet.

Van Daalen legt uit dat wanneer ELQ een hypotheek verkoopt aan een particulier, deze samen met andere hypotheken verpakt wordt in een beleggingsproduct. Dit product wordt vervolgens aan andere partijen verkocht, die de maandelijkse rentebetalingen opstrijken. De hypotheken staan als gevolg daarvan niet meer op de balans van ELQ of moederbank Lehman Brothers. Met het aanscherpen van de leenvoorwaarden hoopt Lehman Brothers de kwaliteit van de hypotheken zo op peil te krijgen dat weer internationale kopers verschijnen.

Hoeveel mensen getroffen worden door de ELQ-maatregel, is onbekend. De bank verstrekte in de afgelopen 3 jaar 3.300 hypotheken, met een totale waarde van 160 miljoen euro.

Concurrent Sparck, deels eigendom van de Amerikaanse Citigroup, verstrekt nog wel hypotheken tot 125 procent van de executiewaarde van een huis. Sandor Doorn, manager bij Sparck, meldt dat Sparck kleiner is dan ELQ en dat de kwaliteit van de hypotheken nog acceptabel is. Sparck zou in vergelijking met ELQ meer hypotheken verkopen aan freelancers en zelfstandigen.

Bron: Volkskrant 1 februari 2008

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.