Minister Bos overweegt aanpak risicohypotheken ( hypotheek met bkr)

25 oktober 2007

Het gaat om niet-standaardhypotheken aan mensen die soms amper de mogelijkheden hebben aan de renteverplichtingen te voldoen. Ze kwamen in de schijnwerper te staan na de problemen in de Verenigde Staten met vergelijkbare sub-prime hypotheken.

De minister uit zijn bezorgdheid vandaag in antwoord op vragen van de SP-fractie in de Tweede kamer. Hij constateert dat de niet-standaardhypotheken (nog) niet tot meer executieverkopen leiden dan normale hypotheken. De minister maakt zich wel zorgen over de groei van dit deel van de hypotheekmarkt. Eerder sprak hij tegenover de Tweede Kamer over een marktaandeel van 1 á 1,5 procent. Kort daarna uitte de commercieel directeur van hypoheekverstrekker Sparck de verwachting dat dit soort hypotheken binnen vier jaar een marktaandeel heeft van vijf tot tien procent. Dat is bijna tien keer zo veel. zodat deze uitspraak Bos wat in verlegenheid brengt.

De risicohypotheken zijn ook beschikbaar voor mensen die volgens de registraties bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel eerdere betalingsproblemen hebben gehad. De hypotheken hebben doorgaans een variabele rente, wat makkelijk nieuwe problemen oplevert bij rentestijging. De minister is niet gerust op de verdere ontwikkelingen van dit deel van de hypotheekmarkt en “overweegt zo nodig passende maatregelen”. Dat staat nog wat af van onmiddellijk ingrijpen maar het is wel een duidelijke waarschuwing aan de branche.

Bron: NRC Handelsblad

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.