Onvrede over woekerpolis groeit

11 april 2008

Consumenten hebben snel hun vertrouwen verloren in hun beleggingshypotheek. In de zomer was nog bijna de helft tevreden met zijn beleggingshypotheek, nu is dat nog maar 1,4 procent. 80 procent is ontevreden.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Vereniging Eigen Huis vandaag heeft gepubliceerd. In de afgelopen maand hebben veel verzekeraars voor het eerst een overzicht gestuurd waarin meer helderheid wordt gegeven over de in rekening gebrachte kosten. Ruim 62 procent van de consumenten vindt de kosten tegenvallen. Aan het onderzoek hebben 1.500 leden van de Vereniging Eigen Huis meegedaan die een beleggingshypotheek hebben.

Over de beleggingshypotheken is sinds 2005 veel onvrede ontstaan, nadat duidelijk was geworden dat hoge kosten de vaak toch al tegenvallende beleggingsresultaten drukten. Dit speelt niet alleen bij beleggingshypotheken, maar ook bij beleggingsverzekeringen als pensioenspaarplannen en levensverzekeringen. Zij kregen de bijnaam woekerpolissen.

Verzekeraars zijn sinds 1 januari verplicht om klanten jaarlijks een overzicht te geven van de opgebouwde waarde, de ingelegde premie voor overlijdensrisico- of arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en de kosten. Uit het onderzoek blijkt dat 95 procent het overzicht heeft bekeken. Bijna de helft daarvan blijft met vragen zitten. Een op de vijf begrijpt er weinig tot niets van.

Volgende week maakt de Stichting Verliespolis, een initiatief van de Vereniging Eigen Huis en de Vereniging van Effectenbezitters, bekend of het namens consumenten een schikking met twee verzekeraars heeft kunnen treffen.

Bron: NRC Handelsblad

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.