Ouderen genieten van overwaarde huis

28 augustus 2007

Ouderen zien hun huis niet langer als spaarpot, maar gebruiken de overwaarde steeds meer voor een vakantiehuis, reizen of om veiliger te wonen. De erfenissen voor de (klein)kinderen zullen daardoor kleiner worden, blijkt uit onderzoeken van Aegon en de Postbank. De Vereniging Eigen Huis (VEH) en de ouderbond Unie KBO bevestigen de conclusies. Uit onderzoek van de Postbank in mei van dit jaar blijkt dat zeventig procent van alle 65-plussers een eigen woning heeft met één ton overwaarde. Landelijk komt dat neer op een vermogen van 75 miljard dat in stenen zit.

Volgens datzelfde onderzoek heeft tot dusver dertien procent die overwaarde verzilverd om er wensen mee te vervullen. Verzekeraar Aegon denkt zelfs dat op termijn 240 miljard euro boven de markt hangt.

„De vooroorlogse generatie is opgevoed met de stelregel ’lenen doe je niet’. De babyboomers, die geboren zijn na 1945, denken daar anders over”, zegt Hans André de la Porte van de VEH. Uit het onderzoek van Aegon blijkt dat er drie generaties vijftigplussers zijn: de crisisgeneratie, die is geboren vóór 1930, de opbouwgeneratie (1930-1945) en de welvaartgeneratie of babyboomers (1945-1960).

De eerste twee hebben de oorlog meegemaakt en zijn zuinig ingesteld. Maar de laatste generatie wil het geld laten rollen, is bezig met geld opmaken. Het is deze laatste generatie die de komende jaren een stempel gaat drukken op hoe men tegen ouderenaankijkt in de samenleving. Waar de eerste twee generaties met het idee zijn opgevoed dat er geen geld geleend moet worden, zijn de Babyboomers best bereid om dat te doen. Of nog beter: hun stille reserves te benutten.

De trend dat ouderen de overwaarde van hun huis willen gebruiken, blijkt ook heel duidelijk uit de informatieavonden die de VEH organiseert. „Tot voor kort heetten die ’Ouder worden in eigen huis’. Er kwamen steeds meer mensen.

Nu heet de cursus ’Eigen huis en overwaarde’ en loopt het storm. De mensen willen het vermogen uit de stenen halen om leuke dingen te doen, een vakantiehuis te kopen.” Ook de ouderenbond Unie KBO herkent de trend. „Maar we moeten uitkijken dat we niet generaliseren. Een groot deel van de ouderen heeft geen eigen huis. We moeten niet alleen praten over de ’big spenders’ en de gouden genieters”, zegt Arno Heltzel. „Het aantal ouderen met een smalle beurs groeit ook. Mensen die alleen van de AOW moet rondkomen of allochtone senioren die het moeten doen met een halve AOW.”

Opvallend is dat de meeste 55-plussers hun stille reserves niet in willen zetten voor zorg. „Daar geven ze het geld aan uit als ze die zorg nodig hebben”, zegt Heltzel. Uit onderzoeken blijkt dat de zorgbehoefte gemiddeld toeneemt rond de 75 jaar.

Provinciale overheden proberen ouderen er vooral van te overtuigen dat ze het verschil tussen de hypotheeklening en werkelijke waarde van het huis kunnen gebruiken om hun huis aan te passen. „Als ze rekening houden met lichamelijke beperkingen op latere leeftijd, kunnen ze er langer blijven wonen”, zegt Rob Gulpen van het Heerlense bedrijf Sparkresult. Zijn bedrijf heeft namens de overheid de campagne ’Blijvend thuis in eigen huis’ gevoerd. „Maar we merken ook dat mensen die overwaarde ook graag voor andere dingen willen inzetten.”

Bron: Eindhovens Dagblad

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.