Overbruggings garantie

28 augustus 2008

Het consumentenvertrouwen is op dit moment niet groot, waardoor consumenten de aanschaf van grote aankopen, zoals het kopen van een woonhuis, uitstellen. Eén van de onzekerheden die daarbij een rol spelen, is de verkoop van de ‘oude’ woning. Hoe lang duurt het voordat die woning verkocht is en zij dus dubbele woonlasten moeten betalen? Om deze pijn enigszins te verzachten kan de overbruggingsgarantie uitkomst bieden.

De overbruggingsgarantie is geen product van een financiële partij, maar een afspraak tussen koper en verkoper die als ’smeermiddel’ kan dienen bij de koop/verkoop van een woning. Bij die afspraak stelt de verkoper een deel van de verkoopopbrengst ter beschikking aan de koper die daarmee de dubbele woonlasten kan opvangen. De koper en verkoper kunnen kiezen uit een looptijd van één of twee jaar. Per jaar looptijd bedragen de kosten van de garantie 2,5% van de koopprijs.

Bedraagt de koopprijs € 250.000, dan wordt er per jaar garantie € 6250 bij de notaris in depot gestort. Wordt het huis van de koper na zes maanden verkocht en geleverd, dan ontvangt de koper de helft van het in het depot gestorte bedrag ter compensatie van de dubbele woonlasten. Het woonhuis heeft immers 6 maanden van de garantieperiode van 12 maanden te koop gestaan.

De andere helft van het bedrag in depot gaat terug naar de verkoper. Het resultaat is dat de verkoper € 250.000 minus € 6250 is € 243.750 aan koopsom direct heeft ontvangen en hij ontvangt daarna nog € 3125 uit het depot. De totale verkoopopbrengst bedraagt derhalve in totaal € 246.875. Dat is minder dan de prijs waarvoor het werd aangeboden, maar heeft als voordeel dat het woonhuis waarschijnlijk eerder verkocht zal worden.

Dat scheelt voor de verkoper dubbele woonlasten en het risico dat hij in prijs moet zakken om de woning (snel) verkocht te krijgen. De koper heeft de zekerheid dat hij gedurende één of twee jaar kan terugvallen op een deel van de koopprijs ter compensatie van de dubbele woonlasten. Die zekerheid heeft hij, omdat het bedrag bij een notaris in depot staat. De notaris moet erop toezien dat de gemaakte afspraken worden nagekomen.

Voor het gebruik maken van de overbruggingsgarantie moet zowel de koper als de verkoper een bedrag van € 395 aan de bedenker van dit product, Centraal Bureau Overbruggingsgarantie, vergoeden. Hiervoor krijgen zij de contracten om de overbruggingsgarantie vast te leggen. Uit de informatie op de website valt op te maken dat over een aantal spelregels goed is nagedacht, waardoor misbruik door een van de partijen teruggedrongen is.

Met de naam Centraal Bureau Overbruggingsgarantie wekt de aanbieder de indruk dat hij zijn wortels vindt bij de overheid. Van een relatie met de overheid is uit de beschikbare informatie niets terug te vinden. Dat werpt toch een smet op dit leuke, maar voor consumenten lastig te begrijpen product. Zij zouden hier alleen gebruik van moeten maken als voor hen klip-en-klaar is waar zij aan beginnen.

Bron: Overgeld

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.