Postbank: woningbezitter pessimistischer

17 juli 2007

Het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt is afgenomen in het tweede kwartaal van dit jaar. De Postbank WoonIndex is in het vorige kwartaal gedaald van 104 naar 101,5, zo maakte de Postbank dinsdag bekend in een persbericht.

Het afgenomen vertrouwen is gebaseerd op de verwachting dat de hypotheekrente verder zal stijgen. Ook zijn starters en koopwoningbezitters pessimistischer over het aantal huizen dat verkocht zal worden.

Het optimisme ten aanzien van de eigen financiële situatie blijft hoog, maar door de stijgende rente en huizenprijzen vindt een op de drie starters en koopwoningbezitters de tijd nu ongunstig voor de aankoop van een nieuwe woning. Zij kiezen er steeds vaker voor om hun huidige woning te verbeteren in plaats van te verhuizen.

Van de koopwoningbezitters die wel binnen twee jaar willen verhuizen is de voorkeur voor een woning in een lagere prijscategorie fors toegenomen. Bijna 70% is op zoek naar een woning onder de EUR 300.000, terwijl in het eerste kwartaal nog 51% een huis onder de EUR 300.000 wilde kopen.

Vooral de huizen tussen de EUR 200.000 en EUR 300.000 winnen aan populariteit; 48% wil in deze prijsklasse kopen, tegenover 37% in het eerste kwartaal.

Het Postbank Economisch Bureau verwacht dat de rentestijging van de afgelopen maanden nog niet ten einde is. Door de toenemende huizenprijzen en rente wordt het kopen van een huis met name voor starters minder betaalbaar. De stijgende lonen en het toenemende aantal gewerkte uren per gezin bieden enig soelaas, maar geen volledig tegenwicht.

Het Postbank Economisch Bureau verwacht dat de huizen dit jaar 4% duurder worden. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) maakte twee weken geleden nog bekend dat de prijs van een gemiddelde koopwoning in het tweede kwartaal met 2,2% is gestegen tot EUR 248.000. In het eerste kwartaal was sprake van een prijsstijging van 1,0%.

Bron: Nieuws.nl

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.