Prijsvechters keren hypotheekmarkt de rug toe

22 februari 2008

AMSTERDAM - De tijd van stunttarieven op de Nederlandse hypotheekmarkt lijkt ten einde. De buitenlandse prijsvechters, die eind 2006 nog konden bogen op een gezamenlijk marktaandeel van ruim 7%, kunnen het niet meer bolwerken en trekken zich terug. Deze trend, die gisteren werd gesignaleerd door bestuursvoorzitter Sjoerd van Keulen van SNS Reaal, wordt door diverse experts bevestigd. Van Keulen noemde met name het Belgische Argenta, Bank of Scotland en het van oorsprong Amerikaanse Gmac.

Volgens Bank of Scotland is er echter slechts sprake van een tijdelijke terugtrekkende beweging, waarbij de bank in Nederland zijn rentetarieven heeft verhoogd en zijn marketingactiviteiten op een laag pitje heeft gezet. „Het is momenteel lastig vast te stellen wat geld kost”, verklaart Bank of Scotland-directeur Frank van Rijn. Cryptisch: „In dichte mist is het niet verstandig om 120 kilometer per uur te blijven rijden. Daarom geven we nu even wat minder gas in Nederland”, zegt hij, doelend op de hogere rente die de bank momenteel rekent.

„Maar wanneer is die mist dan opgetrokken?”, zo reageert hypotheekexpert Kees van de Kerk, directeur van de nieuwe adviesketen Hypodomus, ietwat schamper. Volgens hem hebben de prijsvechters het momenteel wel degelijk zeer lastig op de zeer concurrerende Nederlandse markt. „Hun marktaandeel was vorig jaar 6 à 7 procent en nu nog maar 2 à 3 procent. Over Gmac gaan zelfs geruchten dat het te koop staat. Argenta heeft zich ook een beetje vergaloppeerd door te scherp aan de wind te zeilen. Zij hebben nu hun prijzen verhoogd en dan ben je weg als prijsvechter. En Bank of Scotland heeft zijn internetstrategie keihard zien mislukken.”

Ook de directeur van adviesketen De Hypotheekshop, Ron Bavelaar, bevestigt het geschetste beeld. „Wij merken dat de prijsvechters niet meer mee kunnen. En de oorzaak zit hem in de problemen met de securisatie”, zegt Bavelaar, doelend op het samenbundelen van grote hoeveelheden hypotheken om die als pakketjes door te verkopen. Deze activiteit ligt grotendeels stil, doordat banken elkaar in de huidige kredietcrisis nauwelijks nog vertrouwen. Daarmee hebben banken een belangrijk middel om geld aan te trekken zien wegvallen. Slechts voor ’goudgerande’ hypotheken, zoals die met een Nationale Hypotheek Garantie, zijn nog kopers te vinden.

Sandor van Doorn van hypotheekverstrekker Sparck zoekt de oorzaak eveneens in de kredietcrisis: „Banken die het in- en uitlenen op de eigen balans doen, zijn nu aanzienlijk goedkoper dan partijen als Gmac, die geld op de verschrompelde en dure geldmarkt van kredietverstrekkers moeten binnenhalen. Zij raken hun eigen pakketten met leningen daar alleen tegen zware kortingen kwijt en draaien dus verlies.”

Overigens zag SNS Bank zélf zijn marktaandeel op de hypotheekmarkt ook dalen – van 8 naar 7,4% – terwijl de doelstellingen 8-10% is. „Dat percentage is echter geen wet van Meden en Perzen. Belangrijker is het rendement”, aldus Van Keulen. Hij krijgt nog wel even de bal teruggekaatst door Van Rijn (Bank of Scotland). Met een renteoverzicht in de hand stelt die minzaam vast dat „SNS Bank eigenlijk overal duurder is dan wij. Dus als er íemand een beweging heeft gemaakt, is het SNS wel”.

Van de Kerk meent dat de tijd van stunttarieven sowieso voorbij is. „Marktleider Rabobank heeft heel agressief marktaandeel gekocht, maar heeft nu even geen aanleiding meer om te stunten. ABN Amro is de weg kwijt, Fortis is z’n geld kwijt en van SNS Bank verwacht ik ook niet dat ze gaan stunten. Het grote vraagteken is wat ING en Postbank gaan doen.”

Bron: Overgeld

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.