Rekening mobieltje niet betaald: geen hypotheek!

11 februari 2008

Je bent jong en je belt veel. Maar als het abonnement van het mobieltje even niet wordt betaald, versturen telefoonmaatschappijen naast een serie herinneringen en de deurwaarder een notitie naar het Bureau Krediet Registratie (BKR). Die notities blijken jaren later een groot obstakel als je een huis wilt kopen.

Veel banken schrikken van zo’n BKR-notitie en weigeren een hypotheek. Vaak ten onrechte, zegt een groeiend aantal bemiddelaars over de risicohypotheken. “BKR schrikt af, maar half Nederland zit erin.”

Paul dacht in december met zijn nieuwe vrouw een frisse tweede start te maken. Ze kregen een kind en vonden een leuk rijtjeshuis in het Zeeuwse. Hoewel ze allebei een goed betaalde baan hebben en de hypotheek voor de woning ruim kunnen betalen, wees de bank hun leningaanvraag af.

Paul was zich van geen kwaad bewust. “Wat bleek: mijn vrouw had in 2005 een telefoonabonnement bij T-Mobile. Nadat haar relatie in december dat jaar werd verbroken, verhuisde zij en door alle emoties en geregel rond de scheiding is dat abonnement niet meteen opgezegd. In februari van 2006, dus twee maanden later, werd die rekening van 273 euro alsnog betaald. Maar toen had T-Mobile al een notering over haar bij het BKR neergelegd. Omdat je door zo’n emotionele scheiding later bent met betalen, komen we nu niet in aanmerking voor die hypotheek.”

Paul wil dat de notering in het BKR-register ongedaan wordt gemaakt. Wekenlang is hij nu al bezig. Telkens komt T-Mobile met hetzelfde standaardmailtje terug. “Het lijkt alsof ze je brief niet lezen. Telkens een standaardafwijzing teruggekregen. Ik vraag me af hoe ze het zouden oplossen als het hun eigen familie is. Om 273 euro is de toekomst van een gezin de grond in geboord.”

Over de BKR-notering (zie kader) bestaan veel misverstanden. “Elke Nederlander staat daar geregistreerd”, zegt Dennis Dijkstra, medeoprichter van het bedrijf Sparck dat in hypotheken voor deze groep bemiddelt. “Wát er precies over je staat, bepaalt of je de lening wel of niet krijgt. Uiteindelijk krijg je die in veel gevallen wel.”

Of zo’n geldschieter deugt, kan een consument zelf controleren. Alle geldverstrekkers en dus ook van hypotheken hebben een vergunning nodig van de toezichthouder AFM. Zij staan geregistreerd op de AFM-website.

Veel grote banken weigeren mensen met een BKR-notering vrijwel meteen. Deze groep van 635.000 particulieren en ondernemers met een negatieve registratie vormt een te groot risicio om een lening aan te verstrekken, omdat de maandelijkse aflossing niet zeker zou zijn.

Of het onderzoek naar de huidige financiën kost te veel tijd. Daarnaast missen veel grote banken inmiddels ook de expertise voor het speurwerk en zien daarom van de lening af.

De markt van ‘moeilijke hypotheken’ is echter dermate groot geworden, dat bedrijven als Elq en Sparck zich erin specialiseren. Dijkstra: “Het stoorde ons dat banken mensen weigerden, terwijl daar financieel geen enkele reden voor bleek. Daar denken onze geldschieters net zo over, zij staan garant.”

Het bedrijf financiert tot 125 procent van de waarde bij een gedwongen executieverkoop. Van Doorn: “Grote banken hebben zo veel formaliteiten, administratie en dus veel personeel. Dat alles verhoogt hun kosten. Wij zijn klein en kunnen heel snel beslissen, daar ligt een markt.”

Een startende zelfstandige met onregelmatige inkomsten, maar wel in een lucratieve branche loopt nu tegen een muur. Of de student die ooit rood stond voor een lening, maar wel bij een gerenommeerde bank werkt. “Die betaalt dus echt wel. Omdat wij iets meer uitzoeken en op basis daarvan oordelen dat betalingen wel volgen, komen ze vaak voor een lening in aanmerking.”

Een toenemend aantal Nederlanders krijgt te maken met woonwinkels, telecombedrijven en kredietverstrekkers die barrières opwerpen om hun geld te krijgen. Steeds meer mensen lopen in die papierwinkel met voorwaarden vast.

Toch verbijten mensen hun schuld liever.

Schaamte

Schroom en schaamte zijn de grote boosdoeners, zegt Van Doorn. “Mensen als Jaap durven niet langs te gaan. Bel, zoek een goede adviseur. Je moet je breed informeren. Een hypotheek lijkt sowieso ingewikkeld. Mensen weten niet wat allemaal mogelijk is. Maar als ze een BKR-notering hebben, zijn ze bang om over een affaire uit het verleden te praten. Vertel het, want we komen er toch achter. Ook wij hebben toegang tot die bestanden. Leg je het op tafel, dan is er altijd opluchting.”

Hoger

Deze hypotheekverstrekkers, gesteund door grote banken als Citibank (Sparck) en Lehman Brothers (Elq), zijn overigens geen filantropische instellingen. Hun rente ligt hoger dan het marktgemiddelde. De verdiensten van Elq en Sparck, die feitelijk bemiddelen tussen klanten en grote financiers als Citibank, zitten in de hoger berekende rente dan die van andere hypotheekverstrekkers. De groei van beide bedrijven duidt erop dat klanten met het tarief weinig problemen hebben.

“We durven dat aan, omdat we veel strakker dan andere geldverstrekkers op de betaling zitten”, zegt Sandor van Doorn. “Als er een probleem is met schulden die alsnog boven water komen, lossen we het binnen een week op. Bij banken duurt dat door interne procedures weken.”

Dat zelfs een minister tot de klandizie hoort, is veelzeggend. Een kwart van de hypotheekafwijzingen krijgt bij deze verstrekkers van risicoleningen direct geld voor een huis. Bij de anderen is meer uitzoekwerk nodig.

“Jaap is absoluut geen uitzondering”, meent Dijkstra, bladerend in diens correspondentie met T-Mobile. Met Dijkstra’s voorbehoud dat hij zijn financiën nog wil uitpluizen, “lijkt hij gewoon voor een hypotheek in aanmerking te komen”.

Paul zelf zegt weinig begrip te hebben voor T-Mobile. “Er zijn veel mensen met achterstallige betalingen. Toch claimt T-Mobile voor ménsen te werken. De routine van betalen door mensen kan veranderen, bijvoorbeeld vanwege een scheiding. Het wil er bij dit telefoonbedrijf niet in. Het interesseert ze niet waarom een betaling niet binnen is, het gaat alleen om het geld. Pretendeer dan niet er voor mensen te zijn.”

Bron: Overgeld

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.