Risico op hypotheken VS groter dan gedacht

9 augustus 2007

Pensioenfondsen en verzekeraars, zoals ING en Aegon, lopen mogelijk veel meer risico op hun Amerikaanse hypotheken dan op dit moment wordt ingeschat.

Subprime
Grote beleggers denken weinig risico te lopen, maar de beleggingen dalen snel in waarde. De afgelopen jaren werden er in Amerika op grote schaal hypotheken afgegeven aan mensen die dat eigenlijk niet konden betalen: de zogenoemde subprime leningen.

Zeepbel
Nu klapt de zeepbel en komen hypotheekverstrekkers in de problemen. Zij trekken anderen mee ten onder, omdat zij hun hypotheken weer hebben doorverkocht. Verzekeraars en andere grote beleggers kochten die pakketjes. Dat leek zonder al te veel risico. Maar sinds de problemen in het subprime segment aan het licht zijn gekomen, zijn zelfs de pakketten met relatief veilige hypotheken in waarde aan het dalen.

Ratings
In een maand tijd zijn die pakketten, die van kredietbureaus de term ‘triple A’ meekregen, bijna 10% in waarde gedaald. De kredietbureau’s zoals Moodys gaven vaak hoge ratings aan de leningen. Beleggers volgden dat blindelings. Nu blijken de ratings veel te optimistisch te zijn en worden soms zelf misleidend genoemd.

Risico
In Nederland hebben ING en Aegon beleggingen in de subprime-markt. Zij houden stellig vol dat het risico voor hen beperkt is: allebei maximaal 4 miljard euro. Later deze week presenteren beide bedrijven hun halfjaarcijfers. Beleggers en analisten hopen dan meer duidelijkheid te krijgen over de risico’s die ING en Aegon lopen.

Slachtoffer
Gisteren ging de grote Amerikaanse hypotheekverstrekker American Home Mortgage Investment ten onder. Het concern is tot nu toe één van de grootste slachtoffers van de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt. American Home Mortgage zette in het afgelopen jaar voor 59 miljard dollar (43 miljard euro) aan leningen uit. Het grootste deel van de klanten bevond zich in een hoger segment dan de zogenoemde ’subprime-market’, de markt voor klanten met een lage kredietwaardigheid. Op een Amerikaanse website is te volgen hoeveel hypotheekverstrekkers al zijn onder gegaan.

Besmet
Inmiddels heeft de hypotheekcrisis ook de kredietmarkt besmet. Amerikaanse bedrijven hebben meer moeite met het krijgen van een lening voor investeringen dan voorheen.

Crash
Volgens de Amerikaanse topbelegger Jim Rogers moet het ergste nog komen op de Amerikaanse huizenmarkt. Hij voorziet een verdere Crash. Hij spreekt van de grootste huizenbubbel uit de geschiedenis. Hij vermijdt dan ook financiële instellingen en huizenbouwers.

Trend gekeerd
De huizenprijzen in de VS vertoonden jarenlang een stijging. Nu is de trend gekeerd, de huizenprijzen maken pas op de plaats. Veel mensen zijn gelokt met lage rentetarieven in de eerste paar jaar van de hypotheek. Nú stijgen de rentetarieven en daardoor komen sommige huizenbezitters in de problemen. Betalingsachterstanden nemen toe en deze leiden in een aantal gevallen in gedwongen verkopen. Deze nemen zelfs toe. De angst is dat de onrust in het zogeheten sub-primesegment overslaat naar andere segmenten van de hypotheekmarkt.

Bron: Rtlz.nl

Gepost in Hypotheek crisis, Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.