Slaat de hypotheek crisis Nederland over?

9 augustus 2007

De wereldwijde effectenbeurzen zuchten onder de malaise op de Amerikaanse hypotheekmarkt, maar in Nederland is niets aan de hand. Dat is althans de boodschap van Nederlandse banken en verzekeraars. Beleggers lijken er niet in te geloven.

De boodschap is duidelijk. Nederlandse banken en verzekeraars hebben weliswaar geld uitstaan op de Amerikaanse hypotheekmarkt, maar een groot gedeelte daarvan bevindt zich niet op de zogenoemde subprime markt. Daar heeft de crisis juist zijn oorsprong gevonden. Op de subprime markt worden leningen verstrekt aan Amerikanen met een lage kredietwaardigheid.

Fortis, dat donderdag zijn halfjaarcijfers publiceerde, heeft geld uitstaan op deze markt, moest bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron toegeven. Maar het overgrote deel van de portefeuille, zo’n 95 procent, bestaat uit schuldpapier verstrekt aan Amerikanen met een goede kredietwaardigheid. Daarnaast heeft de bank naar eigen zeggen‘beschermingsmaatregelen’ genomen.

Dezelfde boodschap verkondigde Aegon. De aandelenportefeuille is bestand tegen zwaar weer, verklaarde de verzekeraar. Aegon heeft 3,2 miljard euro uitstaan op de Amerikaanse de subprime markt. Dit maakt volgens het concern slechts twee procent uit van het totaal belegde geld.

“Wij zagen deze problemen anderhalf jaar geleden al aankomen. Toen hebben we beleggingen met meer risico al afgestoten”, zei financieel directeur Jos Streppel van Aegon.

ING verkondigde een dag eerder een soortgelijke boodschap. Weliswaar heeft de bank 3,2 miljard euro uitstaan in waardepapieren die gerelateerd zijn aan de Amerikaanse hypotheekmarkt, het overgrote deel daarvan is “zeer goed gewaardeerd”. De marktwaarde van de portefeuille was eind juli ‘maar’ 58 miljoen euro gedaald onder de 3,2 miljard euro.

Slechts een Nederlandse bank is in de problemen gekomen door de hypotheekcrisis in de VS. Het gaat om de zakenbank NIBC. Het bedrijf heeft 137 miljoen euro moeten afboeken op de beleggingsportefeuille in de VS. De nettowinst verschrompelde daardoor tot 3 miljoen euro tegenover 189 miljoen euro een jaar eerder. Een geplande beursgang durft NIBC door de volatiliteit op de markten niet aan.

De opbeurende woorden van de grote Nederlandse banken en verzekeraars verdwenen in het niet door een forse waarschuwing geuit door de Franse bankgigant BNP Paribas. De hypotheekmalaise is overgeslagen naar drie van de beleggingsfondsen van deze onderneming. Handel in de fondsen is niet meer mogelijk, omdat BNP Paribas de waarde ervan niet meer kan vaststellen.

Dit nieuws kwam hard aan op de Europese effectenbeurzen. Beleggers vrezen dat de Amerikaanse hypotheekcrisis nu definitief is overgewaaid naar Europa. De beursindices konden dan ook het hoofd niet boven water houden en lieten rode uitslagen op de borden zien.

In Amsterdam was het niet anders. Opvallend was de koersreactie van Aegon. De opmerkingen van financieel directeur Streppel stelden beleggers aanvankelijk gerust, maar de geluiden uit Frankrijk trokken het fonds uiteindelijk omlaag. ING en Fortis, en de overige financiële waarden, daalden ook in waarde.

De beurzen leken na een toespraak van president Ben Bernanke van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, de weg juist omhoog te hebben gevonden. Hij hield zijn gehoor voor dat de hypotheekmalaise weinig gevolgen zal hebben voor de Amerikaanse economie.

Niet bij iedereen vielen de opmerkingen van Bernanke in goede aarde. De licht ontvlambare Amerikaanse belegger Jim Cramer, die op televisie advies geeft over beleggen, haalde deze week witheet van woede uit naar de centralebankpresident. “He doesn’t know how bad it is out here!”, schreeuwde hij uit.

Bron: Z24.nl

Gepost in Hypotheek crisis, Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.