Slechte hypotheek-adviseurs

2 november 2007

De Consumentenbond is niet te spreken over de uitkomsten van het rapport van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) over de kwaliteit van het hypotheekadvies in Nederland.

“Het is ronduit schokkend dat een kwart van de consumenten een slecht hypotheekadvies heeft gekregen. Tienduizenden mensen moeten zich nu ernstig afvragen of hun hypotheek wel op hun maat is gesneden”, stelt beleidsmedewerker Rob Goedhart van de Consumentenbond.

“Het is tijd om de hypotheekadviseurs, die de regels overtreden, met naam en toenaam te noemen. Consumenten weten nu dat er iets mis is, maar niet wie het betreft. In de praktijk blijkt de rol van de adviseur cruciaal bij het afsluiten van de hypotheek”, stelt Goedhart.

De AFM weigert echter aan ‘naming and shaming’ te doen. “Dat is niet onze taak”, vindt de kersverse topman Hans Hoogervorst. “Het gaat om een steekproef, dus namen noemen geeft alleen maar schijnzekerheid. We hebben immers niet iedereen gecontroleerd.”

Uit het gisteren officieel gepresenteerde rapport, waaruit deze krant afgelopen zaterdag als eerste de belangrijkste conclusies publiceerde, blijkt dat hypotheekadviseurs regelmatig tekort schieten bij het informeren over vermogensopbouw, oversluiten, verzekeringen (woonlastenbeschermers) en de fiscale gevolgen van de lening.

De AFM heeft steekproefsgewijs bij dertig banken, verzekeraars en bemiddelaars in totaal 408 adviezen geanalyseerd. Ondanks de geconstateerde, forse tekortkomingen stelt de toezichthouder toch dat het merendeel van de adviseurs de zaken op hoofdlijnen op orde heeft. Er zijn geen significante verschillen gevonden tussen de banken, de zelfstandige adviseurs en de hypotheekketens. Wel zal de AFM de onderzochte bemiddelaars die onder de maat adviseren, uitnodigen voor “een stevig gesprek”.

Dossiers
Hoogervorst ontkent dan ook dat de sector “één grote puinhoop” zou zijn en toont zelfs begrip voor de “moeilijke taak van de adviseurs” . Dat staat in schril contrast met rapporten van de Ombudsman Verzekeringen; die waarschuwde de afgelopen jaren voortdurend voor slecht onderbouwde hypotheekadviezen. Dringende oproepen aan hypotheekadviseurs om via opgebouwde dossiers van hun klanten inzicht in beloning en advies te geven, werden jaar in, jaar uit door brancheorganisaties afgehouden. Die dossiervorming werd vervolgens uit de vrijwillige gedragscode van de branche geweerd. Nu wordt die bij wet alsnog aan adviseurs opgelegd.

Hoogervorst zegt dat het AFM-onderzoek vooral bedoeld is om de hypotheekadviseurs te stimuleren om verbeteringen door te voeren. “De hypotheekmarkt is een fatsoenlijke markt. Het is allemaal een stuk complexer geworden door de invoering van de wet financieel toezicht (wft). De meeste bemiddelaars hebben hun zaken op orde. Ik veronderstel dan ook geen slechte intenties bij de hypotheekadviseurs. Ik kijk niet alleen naar wat er fout gaat. Mijn taak is ook om te laten zien wat er goed gaat, zonder iets te verbloemen”, aldus een sussende Hoogervorst.

Behangetje
“Overigens heeft een niet passend advies niet altijd tot gevolg dat consumenten in de problemen komen. Het betekent wel dat een duidelijk beter resultaat mogelijk was geweest”, erkent Hoogervorst, die zelf een eenvoudige spaarhypotheek zegt te hebben. De AFM-baas vindt dat de consument beter voorbereid naar de hypotheekadviseur moet stappen, maar geeft toe dat hij zelf ook voornamelijk op het advies van zijn adviseur is blindgevaren.

“De consument zit in de eindfase van het kopen van een huis vaak op een roze wolk, waarbij het uitzoeken van een nieuw behangetje interessanter is dan het nadenken over de hypotheek. De consument moet daarom kunnen vertrouwen op een kwalitatief goed advies”, aldus Hoogervorst.

Hobbyisten
Volgens de AFM zijn sinds begin 2006 al 300 verzoeken om een vergunning om hypotheekadvies te mogen geven afgewezen. Daarnaast zijn duizend vergunningen ingetrokken, deels omdat sommige adviseurs zelf de handdoek in de ring hebben gegooid. Hoogervorst wijst erop dat er al een selectie heeft plaatsgevonden: “De 84-jarige hobbyisten hebben hun tassen al gepakt.” Nederland telt in totaal zeker 10.000 hypotheekadviseurs.

Bron: Overgeld

Gepost in Nieuws |

1 Reactie

 1. ingrid eding zei:

  beste heer/ mevrouw,

  Ik heb ook twijfels over de hypotheekadviezen, die ik van mijn hypotheekadviseur al jarenlang krijg. Misschien onterecht, maar hoe kom ik er achter ?
  Ik ben lid van vereniging eigen huis. Kan ik daar het beste terecht met de beste tips over de hypotheek ?
  Met vriendelijke groeten,

  Ingrid Eding

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.