Vaker ‘veilige hypotheek’

25 januari 2009

De kredietcrisis heeft de vraag naar ’veilige hypotheken’ vorig jaar flink gestuwd. Bij de aankoop van een woning werden er ruim 63 duizend hypotheken verstrekt met de zogenoemde Nationale Hypotheek Garantie (NHG), 14 procent meer dan in 2007.

NHG maakte deze jaarcijfers vrijdag bekend. De stijging is opvallend omdat vorig jaar 10 procent minder huizen van maximaal 265.000 euro zijn verkocht. Dat bedrag is de bovengrens om in aanmerking te komen voor een garantie.

“Zowel geldgevers als geldnemers hebben onder invloed van de kredietcrisis bij de financiering van eigen woningen in toenemende mate behoefte aan meer zekerheden”, stelde Karel Schiffer, directeur van NHG. “Ik verwacht daarom dat de vraag naar leningen met NHG in 2009 verder zal toenemen.”

Restschuld
Mensen die NHG hebben, zijn gedekt als ze hun huis onverhoopt met verlies moeten doorverkopen. Als er een restschuld is, wordt deze door het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) betaald aan de hypotheekverstrekker. Mensen die een NHG-hypotheek aangaan, betalen eenmalig een premie.

Vorig jaar kreeg NHG 927 declaraties in verband met gedwongen verkopen van woningen met verlies. Naar verwachting keert WEW ongeveer 20 miljoen euro uit. In 2007 ging het nog om 961 declaraties en uitkeringen van in totaal 25 miljoen euro.

De flinke toename van het aantal NHG-hypotheken in 2008 komt niet onverwacht. De organisatie constateerde bij de halfjaarcijfers en bij de cijfers over het derde kwartaal ook al een forse toename van de vraag.

Bron: Overgeld

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.