Wat moet ik doen als de continuatie rente te hoog is?

2 april 2008

Over enkele weken loopt de rentevaste periode van mijn hypotheek af die tien jaar vast stond. Nu ontving ik een brief waarin ik een nieuwe rente kreeg aangeboden, waarbij ik kan kiezen voor verschillende rentevaste periodes. De rentes leken mij wat hoog, zodat ik eens op internet ben gaan kijken wat andere aanbieders aan rente berekenen. Daarbij valt mij op dat die rentes gemiddeld tussen de 0,4% en 0,6% lager zijn. Wat kan ik hieraan doen?

Het lijkt erop dat uw bank met twee maten meet. Sommige banken bieden nieuwe klanten in eerste instantie namelijk een aantrekkelijke scherpe rente. Dit noemen ze ook wel het etalagetarief. Als de eerste rentevaste periode is afgelopen bieden zij vervolgens een hogere rente, in de hoop zo wat meer winst te maken. Dit wordt ook wel het continuatietarief genoemd. Het heeft altijd zin om de bank te bellen en aan te geven dat u de rente niet accepteert omdat nieuwe klanten klaarblijkelijk een betere rente krijgen en dat u dus een beter aanbod verwacht. Daarnaast is de kans groot dat uw huis behoorlijk in waarde is gestegen. De extra risico-opslagen op de rente die tien jaar geleden mogelijk van toepassing waren kunnen nu dus ook van het tarief af. Daar moet u als klant echter wel om vragen. Meestal is een nieuwe taxatie van het huis niet nodig en kunt u volstaan met de WOZ-waarde van het huis zoals u die krijgt opgegeven van de gemeente. Is uw bank niet te bewegen tot een beter aanbod, dan kunt u overwegen een andere bank te zoeken die wel een scherpe rente biedt. Nadeel daarvan is dat u opnieuw de kosten maakt van een echt taxatierapport, de hypotheekakte bij de notaris en eventueel de afsluitprovisie bij de bank.

Bron: Overgeld

Gepost in Veel gestelde vragen, Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.