Woningen in Randstad fors duurder

16 oktober 2007

Wonigen in de Randstad zijn zo duur geworden dat in 2006 meer mensen de Randstad hebben verlaten dan erbij zijn gekomen. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag bekendmaakte.

NVM-voorzitter Ger Hukker sprak donderdagochtend van een ‘volstrekt overspannen markt in de Randstad.’

‘Van alle Woningen die de afgelopen maand binnen de ring van Amsterdam zijn verkocht, is 65 procent weggegaan boven de vraagprijs’, zei Hukker ter illustratie. De branchevereniging waarschuwt ervoor dat de Randstad zichzelf uit de markt prijst. Vooral aan de grote vraag naar eengezinswoningen kan niet worden voldaan.

De grootste prijsstijgingen deden zich de afgelopen negen maanden voor in Haarlem. De vierkantemeterprijs van een gemiddelde koopwoning steeg daar in die periode met 8,5 procent. Ook Amsterdam (5,6 procent), Leiden (5,3 procent), Utrecht (5,2 procent) en Delft (5,1 procent) behoorden tot de tien steden met de grootste prijsstijgingen. Ter vergelijking: de inflatie bedroeg tot en met augustus 1,4 procent.

Gemiddeld stegen de vierkantemeterprijzen in de Randstad met 1,4 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In het noorden, oosten en zuiden van het land bedroeg de stijging 0,2 procent. De betaalbaarheid van woningen is daarmee verder afgenomen. De stagnerende loonontwikkeling en de licht oplopende rente dragen daaraan bij.

Een van de grote problemen die Hukker signaleert, is dat het aanbod van nieuwe woningen ‘totaal niet aansluit’ bij de vraag op de markt. Op veel plaatsen staan bijvoorbeeld nieuw opgeleverde appartementen leeg, omdat mensen op zoek zijn naar een huis met een tuin. ‘En dat is eigenlijk een brevet van onvermogen voor alle partijen die betrokken zijn bij de bouw van nieuwe huizen’, vindt de NVM-voorman. ‘Als je op een markt met zo veel krapte een product realiseert waar eigenlijk helemaal geen behoefte aan is, moet je je met z’n allen de ogen uit je kop schamen.’

Met het oog op deze ontwikkelingen wil de NVM zich meer dan voorheen als actieve speler op de markt begeven. ‘Wij zien dat de overheid de problemen niet voldoende aanpakt. Dan kun je met je vingertje gaan wijzen, maar je kunt ook met alle betrokken partijen bij elkaar gaan zitten om tot een oplossing te komen.’ Hukker zegt al concrete plannen te hebben om met banken, ondernemers, bouwers en verschillende overheden te gaan overleggen.

Uit de kwartaalcijfers die de branchevereniging donderdag publiceerde, blijkt verder dat het verschil tussen de prijzen van goedkope en dure woningen in de loop van 2007 gestaag is toegenomen. De prijs van duurdere huizen is met 1,9 procent bovengemiddeld gestegen, die van goedkope woningen met 0,4 procent. De prijs van de gemiddelde verkochte woning steeg in het derde kwartaal met 1,1 procent tot 248 duizend euro.

De NVM bracht ook in kaart waar in het afgelopen jaar de meeste mensen zijn vertrokken en waar zij heen zijn gegaan. De grootste vlucht vond plaats uit Amsterdam. Per saldo verloor de stad 4.690 bewoners. Ook Rotterdam en Groningen hadden te kampen met een negatief saldo, van respectievelijk 2.870 en 2.690. De meesten vertrokken naar Drenthe, Breda en Den Bosch.

Bron: De Volkskrant

Gepost in Nieuws |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.