B-merk hypotheken

3 september 2007

De concurrentie op de hypotheekmarkt is zwaar. In de afgelopen jaren hebben veel huizenbezitters hun hypotheek overgesloten naar een hypotheek met een lagere rente. Die hele lage rente van 2005 bestaat helaas niet meer.

Hypotheekbanken moeten alle zeilen bijzetten om draaiende te blijven. Omdat de rente de laatste tijd gestegen is, heeft men de hersenen moeten pijnigen om het probleem van het omzetverlies in hypotheken te tackelen. In de afgelopen tientallen jaren was, onder druk van kritische consumentenverenigingen, de kwaliteit van de Nederlandse hypotheek op een behoorlijk peil gekomen. Vooral de Vereniging Eigen Huis heeft zich, daar sterk voor gemaakt.

Nu de verkoop is gedaald, zijn hypotheekverstrekkers naarstig bezig om de hypotheek tot op het bot toe uit te kleden. Vooral de bekende banken hebben dat met verve gedaan, om op deze wijze nog enkele promillen van de rente te kunnen afschaven. Deze uitgekleedde hypotheken worden ook wel de B-merk hypotheken genoemd.

Deze B-merk hypotheken worden geïntroduceerd door banken die normaal als A-merk banken door het leven gaan. Een enkele bank zelfs met diemaal A.

Verhuisboete
Bij een groot aantal B-merk hypotheken moet u voortaan een boete betalen zodra u naar een andere woning verhuist. Bij andere banken wordt een boete berekend als u bij verhuizing van hypotheekbank wilt wisselen. Tot vorig jaar kon dat bij bijna alle hypotheekverstrekkers nog gratis.
Heeft u straks echter een B-merk hypotheek dan kan u dat 3% van de hypotheeksom kosten. Op een gemiddelde hypotheek in Nederland gaat dat zo’n € 7.500,- kosten. Kiest men voor zo’n Bmerk hypotheek dan zit men dus eigenlijk gevangen in de hypotheeknetten van de bank. Dat realiseert u zich niet op het moment dat u de hypotheek aan het afsluiten bent. Houdt u er alvast maar rekening mee dat juist bij de huidige B-merk hypotheken de rekening straks gepeperd omhoog kan gaan. De rentekorting voor het accepteren van zo’n boetemogelijkheid is bij de SNS overigens slechts 0,1%. Om die korting rendabel te laten zijn, zit u dertig jaar vast.

Slechte voorwaarden
Daarnaast daalt bij sommige banken de hypotheekrente niet meer mee als de rente ná het tekenen van de hypotheekofferte, maar vóór het passeren van de hypotheekakte bij de notaris op een lager niveau terecht is gekomen. De offerte van sommige uitgeklede hypotheken is ook niet meer zes maanden geldig, maar slechts twee maanden. Duurt de periode tussen het tekenen van de offerte en het passeren bij de notaris langer, dan dient de nieuwe rente te worden geaccepteerd, welke in deze periode van stijgingen een stuk hoger kan uitvallen. De rente kan bij dit type hypotheken nóg hoger uitvallen als u besluit om geen woonlastenverzekering af te sluiten en u voorts niet bereid bent om een bankrekening bij de bewuste bank af te sluiten.

Oppassen
Naast de Postbank en de SNS-bank, brachten onder meer de ING-bank, Delta Loyd, GMAC, Erasmus, Hypotrust, Rabobank, Generali, Financium, Florius, Falcon, De Hypotheekshop en Obvion (van ABP en Rabo) al hypotheken op de markt waarbij aan de voorwaarden is gemorreld. Bij hypotheken met namen als Budgethypotheek, Basishypotheek, Voordeelhypotheek, Profijthypotheek, Prijsbewusthypotheek is het oppassen geblazen. Bij bepaalde banken kan voor een compleet uitgeklede hypotheek de korting oplopen tot 0,5%. Onder sommige kortingen zit een dubbele bodem omdat die deels ook al op andere, betere, hypotheekvormen gegeven worden.

Wazig
Het op de markt brengen van B-merk hypotheken is een nieuwe ontwikkeling. Dit type hypotheken heeft bij iedere geldverstrekker andere voorwaarden. De wervingscampagnes voor de uitgeklede hypotheken van sommige geldverstrekkers gaan nog net niet over de grens van misleiding. Veel zaken worden behoorlijk verduisterd of op z’n minst wazig gepresenteerd. Officieel gepubliceerde rentetarieven zijn niet meer te vertrouwen, omdat A- en B-merkhypotheken door elkaar staan. Huiseigenaren die een hypotheek wensen, doen er goed aan om zich door een onafhankelijke hypotheekadviseur te laten voorlichten. Rechtstreeks een bank of verzekeraar benaderen voor dit type hypotheken is niet aan te raden. Iedere bank gaat dan voor zijn eigen belangen.

Gepost in Tips |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.