Combineer rentevaste periodes voor stabielere maandlasten

13 november 2007

De keuze tussen een vaste rente of een variabele rente is en blijft één van de moeilijkste keuzes in het hypotheektraject. Zeker nu de hypotheekrente op hol lijkt geslagen: de lange rente is lager dan de korte, variabele rente. Hoe krijgt u zekerheid?

Normaliter is de variabele rente lager dan een lange rentevastperiode. Dit komt doordat een bank bij een lange renteperiode meer renterisico loopt. Ter compensatie voor dit risico verlangt ze een hogere vergoeding, wat resulteert in een hogere rente. Zo’n situatie is een normale rentestructuur.

Hieruit volgt het normale dilemma voor de huizenbezitters: kies ik voor lang vastzetten, met zekerheid en voorspelbare lasten, maar een iets hogere rente? Of kies ik de variabele rente, iets lager, en neem ik het risico op rentestijgingen in de toekomst voor lief?

Inverse rentestructuur
De (hypotheek)rente komt echter tot stand op twee verschillende markten. De korte rente (variabel tot maximaal twee jaar vast) wordt bepaald door de geldmarkt, terwijl de lange rente wordt bepaald door de kapitaalmarkt.

Soms komt het voor dat de rentetarieven op de geldmarkt hoger zijn dan de rentetarieven op de kapitaalmarkt. Dit ontstaat bijvoorbeeld als er sprake is van onrust op de internationale rentemarkt. Op dit moment spreken we in Nederland van een ‘omgekeerde’ of een ‘inverse’ rentestructuur en hebben we te maken met een situatie dat de variabele rente hoger is dan bijvoorbeeld een tien- of vijftienjaars vaste rente. Daar komt bij dat de kapitaalmarkt op dit moment erg vlak is, zodat een dertigjaars rente bijna net zo duur is als de vijfjaars vaste rente. Er zijn op dit moment zelfs banken die alle rentevastperiodes, van twee tot dertig jaar vast, aanbieden tegen hetzelfde tarief!

Normale structuur zal terugkeren, maar hoe?
Maar een omgekeerde rentestructuur impliceert dat er sprake is van een afwijkende, dus tijdelijke situatie. Op enig moment zal de korte rente weer goedkoper worden dan de lange rente. Hoelang dat op zich laat wachten is moeilijk te voorspellen, maar in het algemeen wordt aangenomen dat de markt binnen een jaar weer tot een normale structuur zal terugtreden. Of dat nu gebeurt doordat de korte rente gaat dalen, of de lange gaat stijgen, blijft de grote vraag.

Het lijkt nu zeer aantrekkelijk om uw geld zo lang mogelijk vast te zetten. U krijgt immers meer zekerheid voor het zelfde geld. Echter, begin jaren negentig hebben we voor het laatst te kampen gehad met een inverse rentestructuur. Ook toen werd massaal geadviseerd de hypotheekrente zo lang mogelijk vast te zetten. Maar met het dalen van de rente midden jaren negentig tot nu toe, heeft dit geleid tot het massaal oversluiten van hypotheken met (soms torenhoge) boetes tot gevolg.

Combineer meerdere rentevastperiodes voor een stabiele maandlast
Wat is nu een verstandige keuze als u enerzijds wilt profiteren van een eventuele rentedaling, maar aan de andere kant toch niet het volle risico lopen van een rentestijging? In dat geval zou u kunnen overwegen om uw hypotheek op te splitsen in meerdere, bijvoorbeeld drie, delen. Eén derde deel van uw hypotheek zet u kort vast, bijvoorbeeld variabel of een jaar, één derde deel middellang, bijvoorbeeld zeven jaar, en één derde deel lang vast, bijvoorbeeld vijftien jaar.

U wedt dan op drie paarden. Als de variabele rente op korte termijn daalt, profiteert u daar direct (voor een deel) van mee en voor het tweede deel binnen afzienbare termijn, terwijl het derde deel ongevoelig is voor een aanpassing. Omgekeerd ziet u hetzelfde beeld ontstaan in geval van een rentestijging. Welke kant de rente ook opgaat, uw maandlast wordt steeds beperkt beïnvloed en dat geeft rust in uw maandlast, zonder de negatieve effecten van torenhoge boetes in geval van een daling.

Zelf naar de geld- en kapitaalmarkt kijken
Wilt u zelf volgen hoe de hypotheekrente zich op korte termijn zal ontwikkelen? Volg dan voor de kortlopende rente de ontwikkelingen van de Euribor, de rentetarieven die banken elkaar in rekening brengen voor leningen. Voor de langlopende rente kijkt u naar de ontwikkelingen op de tienjaars staatsobligaties. Dit kan o.a. via de statistiekafdeling van De Nederlandsche Bank.

Bron: Overgeld

Gepost in Tips |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.