Help kinderen aan hypotheek door overwaarde

19 augustus 2007

Starters op de woningmarkt hebben vaak een te laag inkomen om een huis te kopen. Zelfs met een maximale hypotheek is een eigen huis financieel niet haalbaar, zeker nu de maximale hypotheek is afgetopt op 4,5 maal het bruto jaarinkomen. Ouders met een eigen huis kunnen uitkomst bieden.

Ouders van starters op de woningmarkt hebben vaak een behoorlijke overwaarde op hun huis. In veel gevallen bewonen zij hun huis al vele jaren, waardoor het pand een flinke waardevermeerdering heeft doorgemaakt. Daarnaast is in veel gevallen een groot deel van de hypotheek afgelost. Deze overwaarde biedt mogelijkheden om kinderen het laatste zetje te geven dat hen toegang verschaft tot de woningmarkt.

Ouders kunnen de overwaarde aan hun kinderen lenen. Voor de kinderen valt de betaalde rente in box 1 en is dit net als hypotheekrente aftrekbaar van de inkomstenbelasting. De ouders krijgen een vordering op hun kinderen die in box 3 valt, waardoor zij hun vermogensrendementsheffing van 1,2% kunnen verminderen.

Gepost in Tips |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.