Hypotheek aflossen met lijfrente polis

1 mei 2008

Wij hebben een aflossingsvrije hypotheek van 94.000 euro. 1april 2009 wordt ik 65 jaar en komt mijn lijfrente vrij, eenpolis van voor 1992. Kan ik deze lijfrente gebruiken om mijn hypotheek ineens af te lossen of een gedeelte ervan?

Een lijfrentepolis keert een bruto bedrag uit. Omdat uw polis van voor 1992 is kunt u in principe het geld in één keer laten uitbetalen en daarmee (een deel van) de hypotheek aflossen. Of dat verstandig is, is maar de vraag en hangt onder andere af van de hoogte van uw pensioeninkomen. Is dat samen met de AOW minder dan ongeveer 31.500 euro, dan heeft u nog ruimte in de tweede belastingschijf. In die schijf betaalt u slechts 23,5% belasting als 65-plusser. U kunt dan beter de lijfrente laten omzetten in een uitkering per maand of kwartaal. Als u de polis ineens laat uitkeren betaalt u waarschijnlijk veel meer belasting over het te ontvangen bedrag. Mijn advies: gaat u eens langs bij een financieel planner die het voor u doorrekent. Het kan u veel belasting schelen.

Bron: Overgeld

Gepost in Tips |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.