Hypotheek doorverkopen

18 juni 2008

Op dit moment loopt de hypotheekrente harder op dan dat we in tijden gewend zijn. Een gevolg hiervan is dat er meer woningen, en ook langer te koop staan. Een hogere rente leidt immers tot hogere lasten en ook het verkrijgen van een hypotheek is moeilijker bij een hogere rentestand. Veel consumenten stellen zich op dit moment enigszins terughoudend op als het gaat om het kopen van een nieuwe woning. Maar om in plaats van te zakken in de prijs doet u er wellicht verstandiger aan ook uw hypotheek door te verkopen!


Op het eerste gezicht klinkt het raar “uw hypotheek doorverkopen”, maar dat is de onbekendheid van de mogelijkheid. Woningen zouden op dit moment sneller en tegen een betere prijs verkocht worden als hypotheekadviseurs en makelaars u op deze mogelijkheid zouden wijzen!

De afgelopen jaren hebben veel mensen namelijk hun hypotheek overgesloten naar een lage rente voor vaak een zeer lange periode. Zo’n 2 jaar gelden kon u uw hypotheek 20 jaar nog vastzetten voor 4,5 %. Op dit moment kost een 20 jaarsrente al snel rond de 6 %. Het is logisch om te denken dat als iemand verhuist, hij zijn huidige hypotheek zal meenemen naar zijn nieuwe woning. Maar niets is minder waar! Een schatting leert dat in ongeveer in de helft van de situaties de hypotheek met de lage rente niet wordt meegenomen naar de nieuwe woning, maar eenvoudig weg beëindigd. Als redenen hiervoor worden opgegeven dat de huidige bank niet bereid is om een nieuwe, hogere, lening te verstrekken, of dat men verhuist naar een huurwoning, gaat samenwonen in een andere woning of juist gaat scheiden.

Financieel gezien is het voor een bank aantrekkelijk als u de hypotheek met de lage rente voortijdig stopt. Was u ten tijde van het oversluiten naar een lagere rente vaak een boete verschuldigd, als u de voordelige hypotheek voortijdig stopt dan ontvangt u geen bonus!

Door het doorgeven van uw hypotheek aan de nieuwe kopers van uw woning, kunt uw lage hypotheekrente wel ten gelde te maken. Doorgeven van de hypotheek houdt namelijk in dat de koper van uw woning ook de hypotheekcondities krijgt. Zij profiteren hierdoor van de door u afgesloten lage rente. En mochten de kopers meer hypotheek nodig hebben, dan dat u had, dan dienen zij voor het verschil een aanvullende lening af te sluiten tegen de huidige rente. Een bijkomend voordeel is dat daarnaast meestal ook geen afsluitprovisie hoeft te worden betaald over het bestaande deel. Voor de koper van uw woning levert dit al snel tienduizenden euro’s aan voordeel op!

Is het de onbekendheid; Vindt men het te ingewikkeld om uit te leggen en/of te regelen; Of is het voor de bank winstgevender om u er niet op te wijzen ? De doorgeefregeling is namelijk in de meeste hypotheekvoorwaarden standaard opgenomen. Informeer dus bij uw adviseur naar de mogelijkheden. De courantheid van uw woning zal snel toenemen!

Bron: Overgeld

Gepost in Tips |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.