Hypotheekrente aftrek bij 2 huizen

22 augustus 2007

Hypotheekrente is alleen fiscaal aftrekbaar als het een eigenwoningschuld betreft. Een hypotheek is een eigenwoningschuld als deze is aangegaan voor de financiering van de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning. Maar wat nu als u (tijdelijk) twee woningen bezit?

Normaal gesproken is de hypotheek rente aftrekbaar voor de eigen woning die u ook daadwerkelijk zelf bewoont. Er zijn echter 2 gevallen waarop u de hypotheekrente kunt aftrekken van 2 woningen:

Het eerste geval betreft de situatie dat u een nieuwe woning heeft aangekocht, deze al heeft betrokken en uw oude woning nog niet heeft verkocht. Zolang de oude woning leeg en te koop staat, kan deze fiscaal nog tot en met twee jaar nadat u de woning heeft verlaten worden aangemerkt als eigen woning. In dit geval is de hypotheekrente van beide woningen aftrekbaar.

Er is nog situatie waarin een tweede woning als eigen woning kan worden aangemerkt en de hypotheekrente aftrekbaar is. Dit is het geval als u een nieuwe woning heeft aangekocht en deze nog niet heeft betrokken, terwijl u de oude woning nog bewoont. Ook in deze situatie heeft u twee jaar respijt en daarmee bijvoorbeeld de gelegenheid heeft om de nieuwe woning te verbouwen of renoveren.

Voor deze laatste situatie geld echter wel dat de vorige bewoner de woning heeft verlaten. Deze tweede woning moet onbewoond zijn. Als u dus afspreekt met de vorige bewoner dat die nog een bepaalde periode mag blijven wonen na passeren van de acte, dan mag u de hypotheekrente over deze periode niet aftrekken.

Gepost in Tips |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.